Benedict Cumberbatch (37) se ni želel jasno opredeliti do Assangeeve usode, a je hkrati dejal, da bi mu želel, da bi lahko delal naprej. Foto: EPA
Benedict Cumberbatch (37) se ni želel jasno opredeliti do Assangeeve usode, a je hkrati dejal, da bi mu želel, da bi lahko delal naprej. Foto: EPA
Filmska Assange (Cumberbatch) in njegov nekdanji sodelavec Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl). Foto: DreamWorks

"Nisem ravno hazarder, a stavil bi, da ne bo navdušen nad filmom," je igralec, ki ga sicer poznamo kot odličnega sodobnega televizijskega Sherlocka Holmesa, povedal po premieri filma v okviru festivala v Torontu.

O prihodnosti Assangea, ki je že več kot leto dni "ujet" na ekvadorski ambasadi v Londonu, potem ko so mu odobrili politični azil (švedske oblasti ga želijo zaslišati, saj naj bi med obiskom Stockholma eno žensko posilil, drugo pa spolno nadlegoval), se Cumberbatch ni želel opredeliti.

"Kdo ve? Vse skupaj je zelo zapleteno, jaz pa nisem pravni strokovnjak. Ne bi želel namigovati na to, kaj bi se moralo ali kaj bi se utegnilo zgoditi. To se dogaja za zaprtimi vrati in jaz nimam dostopa do kakih informacij, ki bi osvetlile določeno resnico. Rad pa bi videl, da bi ta mož lahko nadaljeval svoje delo."

Film The Fifth Estate, ki je v Torontu ravnokar doživel svetovno premiero, sledi začetkom spletne strani WikiLeaks in temu, kako je prišlo do javne objave tisočev zaupnih dokumentov, zaradi česar je Assange zdaj v težavah. A to ni edina vloga, ki jo Cumberbatch predstavlja v kanadskem mestu, piše BBC.

37-letni igralec nastopa še v filmu 12 Years a Slave Steva McQueena, v kateri se v glavnih vlogah predstavljajo z Bradom Pittom in Michaelom Fassbenderjem, in v drami Johna Wellsa August: Osage County. Kljub temu ni želel sprejeti naslova "prvi mož festivala", ki so ga predlagali novinarji, skromno je dejal, da je na dogodku še mnogo drugih izjemnih mož, a priznal, da mu hvala hkrati laska.