Lahko noč, gospodična. Foto:
Lahko noč, gospodična. Foto:
Kotlovina
V filmu Kotlovina skrivna medgeneracijska ljubezenska zveza grozi, da bo skalila idilo družinskega srečanja ob obisku dolgo odsotne sorodnice.
Uspeh slovenskih filmov v Pulju

Veliki zmagovalec letošnjega puljskega festivala je film Kotlovina režiserja Tomislava Radića. V kategoriji manjšinskega filma je žirija za najboljšega izbrala celovečerec Lahko noč, gospodična Metoda Pevca ter mu dodelila nagradi za najboljšo igralko in kamero.

Kotlovina: Okostnjaki v omari neke družine
Kotlovina
je poleg velike zlate arene za najboljši film dobila še pet nagrad. Režiser Radić je bil nagrajen za scenarij, Mirela Brekalo Popović je postala najboljša igralka, Draško Zidar najboljši igralec, nagrado za najboljšo stransko vlogo pa je prejel priljubljeni zagrebški igralec Boris Buzančić. Kotlovina je imela tudi najboljši zvok, za katerega je poskrbel Frano Homen.

Kot je na novinarski konferenci poudarila žirija, je Kotlovina "stilsko, idejno in režijsko prepričljivo predstavila le na videz nepomembno družinsko srečanje, ki je določilo tudi današnjo hrvaško državo". Kotlovina je navdušila tudi društvo hrvaških filmskih kritikov, ki so Radićev celovečerec izbrali za najboljšega v letošnji konkurenci desetih hrvaških filmov.

Pevčev film: nagrade za režijo, kamero in glavno žensko vlogo
Poleg nacionalnega programa je bilo v konkurenci za festivalske nagrade še devet filmov manjšinske hrvaške koprodukcije, kamor sta sodila Pevčev celovečerec in Piran - Pirano v režiji Gorana Vojnovića. Pevec je dobil zlato areno za "precizno režijo filma, ki ne beži od čustev", Sven Pepeonik, ki v 'Gospodični' "s sodobnimi filmskimi sredstvi nevsiljivo prikazuje univerzalno prepoznavna čustva", pa za kamero. Polona Juh je postala najboljša igralka celotnega manjšinskega programa, saj je, kot je zapisala režija, "z minimalnimi igralskimi sredstvi prikazala notranji nemir in moč lika".

Občinstvu je bil Piran - Pirano všeč
Vojnovićev film je bil med tremi najboljšimi filmi v izbiri festivalskega občinstva, takoj za celovečercema Koko in duhovi Daniela Kušan in Madeži Alda Tardozzija. (Za primerjavo: zmagovalni Koko in duhovi je prejel oceno občinstva 4,78, Piran – Pirano pa je s povprečjem 4,51 prehitel kar 8 novih hrvaških filmov.)

Priznanje za nemo igralsko zasedbo Circusa Fantasticusa
V mednarodni konkurenci festivala, v kateri je sodelovalo 22 filmov, je prav tako slavila slovenska (čeprav v resnici zelo narodnostno pisana) produkcija: žirija je nagrado za najboljšo igralsko upodobitev enoglasno podelila celotni igralski ekipi filma Circus Fantasticus režiserja Janeza Burgerja. "Celotna igralska ekipa je soglasno triumfirala v tem resnično fantastičnem spoju subtilnosti, terorja in nežnosti, ki prinaša izredno govorico, in to brez ene same izgovorjene besede," je zapisano v utemeljitvi.

Sicer je bil najboljši film v mednarodni konkurenci iranski celovečerec Asgharja Farhadija Nader in Simin se ločujeta, ki je zmagal tudi na zadnjem berlinskem festivalu.

Med številnimi nagrajenci v nacionalnem programu je zlato areno za režijo prejel Dalibor Matanić za film Ćaća (Očka). V tem filmu je igrala tudi Iva Mihalić, ki je dobila nagrado za najboljšo stransko žensko vlogo. Nagrade bodo ob slovesni sklenitvi festivala v puljski areni podelili nocoj.

V spremljevalnem programu otroških filmov so predvajali četrti slovenski film na letošnjem puljskem festivalu, in sicer uspešnico Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja.

Hrvaško je obiskal mojster Ivory
V Pulju so že prejšnji teden z zlato areno za življenjsko delo nagradili ameriškega režiserja Jamesa Ivoryja (1928), ki se ga spominjamo po mojstrovinah Soba z razgledom (1985) in Howardov kot (1992) in ki so mu v Pulju posvetili tudi retrospektivo. Ivory je na festivalu sam predstavil svoj predzadnji film Bela grofica (2005), v katerem igrajo Ralph Fiennes, Natasha Richardson in Vanessa Redgrave.

Uspeh slovenskih filmov v Pulju