Toni Cahunek se je podal na lov za odgovorom na vprašanje 'Zakaj ne legaliziramo konoplje?' ... Foto: MMC RTV SLO
Toni Cahunek se je podal na lov za odgovorom na vprašanje 'Zakaj ne legaliziramo konoplje?' ... Foto: MMC RTV SLO

Rdeča nit izobraževalno-dokumentarnega filma Žbe, dokumentarca meseca, ki bo na sporedu danes ob 21.00 na prvem programu Televizije Slovenija, je preučitev možnosti predloga državne regulacije daleč najbolj razširjene prepovedane droge.

Prvi slovenski dokumentarni film o konoplji je prišel v pravem trenutku, saj je lahko izhodišče za oblikovanje učinkovitejše zakonodaje v času prihajajočega novega Nacionalnega programa, ki ga pripravlja Komisija za droge in bo do leta 2020 oblikoval politiko do prepovedanih drog, tudi konoplje, so prepričani ustvarjalci.

Žbe je bil sprva zamišljen kot dopolnilo k magistrski nalogi, po dobrem odzivu na nekaterih javnih projekcijah in množičnem prenosu na spletu, pa je nova, skrajšana različica filma oblikovana kot televizijska različica dokumentarca, ki je po mnenju režiserja Tonija Cahunka (poskrbel je tudi za scenarij in montažo) v tej obliki končno dobila pravo podobo in sporočilnost.

Kamera: Toni Cahunek, Zala Vidali, Tilen Žemva
Grafike: Timotej Istenič
Grafična podoba: Miha Možina, Maja Kocjan, Tina Strgar
Oblikovanje zvoka: Grega Švabič
Glasba: Ali En, Bilk, Elvis Jackson, Eyesburn, Intimn Frizurn, Kleemar, Moveknowledgement, New Wave Syria, Pure H, Slon in Sadež, Sphericube, Srečna Mladina