Če je bil lani dobitnik največ nagrad združenja newyorških kritikov film Ameriške prevare, so letos slavila Fantovska leta. Foto: Kinodvor
Če je bil lani dobitnik največ nagrad združenja newyorških kritikov film Ameriške prevare, so letos slavila Fantovska leta. Foto: Kinodvor
Literaren ton na film Grand Budapest Hotel, nagrajen za najboljši scenarij, meče senca Stephana Zweiga, ki ga Anderson citira kot neposreden navdih za svoj film - avstrijskega intelektualca judovskega rodu, ki je na lastne oči videl, kako je pred drugo svetovno vojno odklenkalo omikani evropski buržoaziji. Foto: Kinodvor
Turner
Turnerjeva zgodba ne sodi med številne usode nerazumljenih umetnikov, ki jih čas ni poznal. Zgodaj je dosegel uspešno kariero in si s svojim vizionarskim slikarstvom zagotovil mesto med največjimi mojstri v zgodovini umetnosti.
V glavni vlogi filma režiserja Jamesa Graya Priseljenka ima francoska igralka Marion Cotillard intenziteto in neposrednost zvezdnic nemega filma.

To tudi ni bila edina nagrada za film: Linklater je dobil poklon za najboljšo režijo, Patricia Arquette pa (za vlogo matere samohranilke s "talentom" za izbiranje napačnih moških) za najboljšo igralko v stranski vlogi.

Vseeno pa je igralka letošnjega leta neka druga: Francozinja Marion Cotillard je titulo dobila po zaslugi dveh svojih filmov, socialne drame Dva dneva, ena noč in zgodovinske drame o tegobah priseljevanja v Ameriko na začetku 20. stoletja, Priseljenka. (Darius Khondji je za svoje delo pri Priseljenki dobil tudi priznanje za najboljšo fotografijo.)

Timothy Spall, ki je bil za svojo izrazito naturalistično (sopihajočo, godrnjajočo) upodobitev britanskega slikarja J. M. W. Turnerja v biografskem filmu Mika Leigha nagrajen v Cannesu, je tudi tokrat ponovil svoj uspeh. Najboljši igralec v stranski vlogi je J. K. Simmons (kot sadistični dirigent v zmagovalnem filmu festivala Sundance, Ritem norosti).

Pravljično igrivi The Grand Budapest Hotel je režiserju Wesu Andersonu in Hugu Guinessu prinesel nagrado za najboljši scenarij. In nato je tu še pretresljiva poljska zgodovinska drama Ida, zgodba o mladem judovskem dekletu, ki sklene pred vstopom v samostan odkriti resnico o usodi svojih staršev; film Pawla Pawlikowskega je dobil nagrado za najboljši tuji film.

Film CitizenFour, v katerem režiserka Laura Poitras izriše portret žvižgača Edwarda Snowdna, je dobitnik letošnjega priznanja za najboljši nefiktivni film. Najboljši animirani film je finančna uspešnica Lego film.

Kritiki podeljujejo tudi posebno nagrado za življenjsko delo; tokrat so se poklonili karieri Adrienne Mancia, filmske kuratorke za institucije, kakršna je Muzej moderne umetnosti ali Brooklynska glasbena akademija.

Še mesec in pol do oskarjevskih nominacij
Krog newyorških filmskih kritikov pomeni skupino 34 recenzentov, ki delajo za spletne ali tiskane medije s sedežem v New Yorku. Obenem je to tudi prvo združenje kritikov, ki vsako leto objavi svoj izbor najboljših filmskih dosežkov; načeloma so kritiška priznanja sorazmerno dober znanilec oskarjevskih nominacij (ki bodo tokrat znane 15. januarja).

Vseeno pa pogosto eklektičen nabor NYFCC-ja praviloma ni čisto usklajen s končnimi dobitniki oskarjev - vsaj lani ni bilo tako. Čeprav so pravilno "napovedali" oskarja za Cate Blanchett in Jareda Leta, pa so šli z izbirami za najboljši film, scenarij (Ameriške prevare), igralca (Robert Redford), fotografijo (Llewyn Davis), tujejezični film (Adelino življenje), režijo (Steve McQueen) in animacijo (The Wind Also Rises) čisto po svoje.

Nagrajence znova naštejmo spodaj:

Najboljši film: Fantovska leta
Režija: Richard Linklater (Fantovska leta)

Najboljši igralec: Timothy Spall (Gospod Turner)
Najboljša igralka: Marion Cotillard (Dva dneva, ena noč in Priseljenka)
Najboljši igralec v stranski vlogi: J. K. Simmons (Ritem norosti)
Najboljša igralka v stranski vlogi: Patricia Arquette (Fantovska leta)

Najboljši scenarij: Grand Budapest Hotel
Najboljša fotografija: Darius Khondji (Priseljenka)

Najboljši tujejezični film: Ida (Poljska)

Najboljši animirani film: Lego film
Najboljši nefiktivni film: CitizenFour

Najboljši prvenec: The Babadook, r. Jennifer Kent
Posebna nagrada: Adrienne Mancia