"Ljubljenec hipsterjev" Wes Andersen (ki je, roko na srce, svoj izraz našel, še preden je ta kar naenkrat izbruhnil v subkulturi) v svojem osmem celovečercu išče ravnotežje med vsebino in formo - ter ga na koncu gotovo najde bolje kot v predlanskem Kraljestvu vzhajajoče lune ali Darjeeling Limitedu (2007); njegova na Berlinalu premierno prikazana evropska pravljica se tako (skoraj) uvršča ob bok antologijskima Rushmore in Veličastnim Tennenbaumovim. Foto: Kinodvor
Stephen Hawking je o filmu o svojih mladih letih izjavil, da je "večinoma resničen", in za sklepne prizore posodil tudi svoj glas.
Under the Skin, najboljši film leta 2014 po izboru Guardianovega recenzenta, lahko dobi bafto za najboljši britanski film. Foto: Reuters
Trenutno lahko v Kinodvoru še ujamete portret Nicka Cava 20 000 dni na Zemlji, ki je nominiran za bafto za najboljši dokumentarec. Foto: Liffe
Satira šovbiznisa Birdman nadaljuje svoj obetavni naskok na nagrade. Foto: Liffe
Ethanu Hawku se letos nasmiha kar nekaj različnih nagrad za najboljšo stransko vlogo, med drugim tudi bafta. Foto: Reuters
Shailene Woodley
8. februarja bodo podelili tudi bafto za najsvetlejšo vzhajajočo zvezdo, ki jo podelijo na podlagi glasovanja ljudi. Nominirani so Shailene Woodley (na sliki), Gugu Mbatha-Raw, Jack O’Connell, Margot Robbie in Miles Teller. Foto: Reuters

Filmu Wesa Andersona konkurenca sledi tik za petami: črna satira Birdman in biografska drama Teorija vsega imata vsaka po deset nominacij. Na tretjem mestu je še en biografski film, Igra imitacije, z devetimi nominacijami.

V kategoriji najboljšega filma se bo Grand Budapest hotel pomeril z vsemi zgoraj naštetimi filmi ter seveda z Linklaterjevo inovativno dramo Fantovska leta.

Wes Anderson, ki nima še nobene nagrade bafta, lahko najboljši režiser postane, če to ne bodo Alejandro G. Iñárritu (Birdman), Richard Linklater (Fantovska leta), James Marsh (Teorija vsega) ali Damien Chazelle (Ritem norosti).

Oster bo tudi boj za lento najboljšega igralca: v igri so Ralph Fiennes (Grand Budapest hotel), Benedict Cumberbatch (Igra imitacije), Eddie Redmayne (Teorija vsega), Michael Keaton (Birdman) in Jake Gyllenhaal (Nightcrawler).

Na ženskem polu iste kategorije so tekmice Amy Adams (Big Eyes), Felicity Jones (Teorija vsega), Julianne Moore (Still Alice), Reese Witherspoon (Divja) in Rosamund Pike (Ni je več).

Kam je izginila Selma?
Omembe vreden izpust je gotovo Selma, biografska drama o boju za državljanske pravice režiserke Ave DuVernay. Čeprav ima na drugi strani Atlantika ta film trenutno precejšen zalet pri zbiranju nominacij, ni v igri za niti eno samo bafto.

Slaba letina za ...
Prav tako se lahko samo po dve nominaciji vsak veselita filma Tima Burtona (Big Eyes) in Bennetta Millerja (Foxcatcher). Športna drama ima dva aduta za najboljšega igralca v stranski vlogi (Mark Ruffalo in Steve Carrell), Burtonova biografija slikarke Margaret Keane pa za najboljšo igralko (Amy Adams) in scenografijo.

Prav gotovo se je pod pričakovanji odrezal tudi Gospod Turner Mika Leigha: čeprav film, o katerem se je ogromno (pohvalno) pisalo, ni v ožjem izboru niti v eni od "pomembnejših" kategorij niti za najboljšega igralca - pa čeprav je bil Timothy Spall za svojo vlogo nagrajen v Cannesu.

Tudi tokrat se je, kot zdaj že pri nekaj nominacijah, v elito prebila srhljivka Nightcrawler, ki lahko dobi igralski priznanji za Jaka Gyllenhaala in Rene Russo ter nagrado za najboljši scenarij.

Zmagovalni film festivala Sundance, glasbena drama Ritem norosti, ima v žepu štiri nominacije, in to za najboljšo režijo, izvirni scenarij, montažo in zvok.

Komentatorji na Otoku so večinoma zadovoljni s tem, kako so se izkazali britanski filmi. "Iz teh nominacij lahko razberem, v kako dobrem stanju je britanska filmska industrija. Ko pogledaš kategorijo najboljšega britanskega filma, vidiš pet fantastičnih celovečercev iz različnih žanrov, ter z neverjetno nadarjenimi ekipami, tako za igro kot v obrtniških kategorijah. V zadnjih letih smo svojo industrijo dvignili na svetovno raven," je zadovoljen producent Eric Fellner, sodirektor produkcijske hiše Working Title.

Nagrade bodo podelili 8. februarja v londonski Kraljevi operni hiši, slovesnost pa bo vodil Stephen Fry.

Nominiranci v glavnih kategorijah:

Najboljši film
Birdman
Fantovska leta
Grand Budapest hotel
Igra imitacije
Teorija vsega

Najboljši britanski film
’71
Igra imitacije
Paddington
Pride
Teorija vsega
Under the Skin

Najboljši prvenec britanskega scenarista, režiserja ali producenta
Elaine Constantine (scenarij/režija), Northern Soul
Gregory Burke (scenarij), Yann Demange (režija), ’71
Hong Khaou (scenarij/režija), Lilting
Paul Katis (režija/produkcija), Andrew De Lotbiniere (producent), Kajaki: The True Story
Stephen Beresford (scenarij), David Livingstone (producent), Pride

Tujejezični film
Ida
Leviatan
Okus po ljubezni (The Lunchbox)
Trash
Dva dneva, ena noč

Dokumentarec
20 Feet From Stardom
20 000 dni na Zemlji
Citizenfour
Finding Vivian Maier
Virunga

Animirani film
Big Hero 6
Škatlarji
Lego film

Režija
Birdman, Alejandro G. Inarritu
Fantovska leta, Richard Linklater
Grand Budapest hotel, Wes Anderson
Teorija vsega, James Marsh
Ritem norosti, Damien Chazelle

Izvirni scenarij
Birdman, Alejandro G. Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr, Armando Bo
Fantovska leta, Richard Linklater
Grand Budapest hotel, Wes Anderson
Nightcrawler, Dan Gilroy
Ritem norosti, Damien Chazelle

Prirejeni scenarij
Ostrostrelec, Jason Hall
Ni je več, Gillian Flynn
Igra imitacije, Graham Moore
Paddington, Paul King
Teorija vsega, Anthony Mccarten

Fotografija
Birdman, Emmanuel Lubezki
Grand Budapest hotel, Robert Yeoman
Ida, Lukasz Zal, Ryzsard Lenczewski
Medzvezdje, Hoyte Van Hoytema
Gospod Turner, Dick Pope

Igralec v glavni vlogi
Benedict Cumberbatch, Igra imitacije
Eddie Redmayne, Teorija vsega
Jake Gyllenhaal, Nightcrawler
Michael Keaton, Birdman
Ralph Fiennes, Grand Budapest hotel

Igralka v glavni vlogi
Amy Adams, Big Eyes
Felicity Jones, Teorija vsega
Julianne Moore, Still Alice
Reese Witherspoon, Divja
Rosamund Pike, Ni je več

Igralec v stranski vlogi
Edward Norton, Birdman
Ethan Hawke, Fantovska leta
J.K. Simmons, Ritem norosti
Mark Ruffalo, Foxcatcher
Steve Carell, Foxcatcher

Igralka v stranski vlogi
Emma Stone, Birdman
Imelda Staunton, Pride
Keira Knightley, Igra imitacije
Patricia Arquette, Fantovska leta
Rene Russo, Nightcrawler