Tudi zadnji del sage Somrak ni razočaral, ko gre za lase privlečen scenarij, patetično igro, šepavo režijo ... so prepričani podeljevalci zlatih malin. Foto: Kolosej
Tudi zadnji del sage Somrak ni razočaral, ko gre za lase privlečen scenarij, patetično igro, šepavo režijo ... so prepričani podeljevalci zlatih malin. Foto: Kolosej
Adam Sandler (spet) igra nesposobnega očeta in tudi tokrat se ni najbolje izkazal. Foto: Kolosej

Najnižje točke hollywoodske produkcije zadnjega leta že tradicionalno oznanijo dan pred razglasitvijo oskarjevskih nominacij in tudi tokrat ni bilo nič drugače.

Z največ, kar 11, nominacijami za zlate maline se "ponaša" zadnji del najstniške vampirske sage Somrak z naslovom Jutranja zarja - 2. del, sledi pa ji komedija z Adamom Sandlerjem Stari je nor o nesposobnem očetu, ki se po dolgih letih spet sreča s svojim sinom.

Režiser, igralec in scenarist Tyler Perry je dobil več nominacij, tudi za najboljšo igralko - za vlogo Madee v filmu Madea's Witness Protection, za najslabšega igralca (Good Deeds in Alex Cross) in najslabšega rezišerja (za Madeo in Good Deeds).

Zlate kipce v obliki maline že od leta 1980 predstavljajo nekakšno šaljivo protiutež oskarjem in hudomušen pogled na hollywoodsko pihanje na dušo drug drugemu in na vzajemno podeljevanje nagrad znotraj filmske srenje.

Letos bodo maline spet podelili na predvečer oskarjev, kar bo 23. februarja, v nasprotju z lansko podelitvijo, ki se je izjemoma zgodila na prvi april, dan norcev. O zmagovalcih odloča 650 članov Akademije zlata malina in okrog 48.000 glasovnic na filmski spletni strani Rotten Tomatoes.

Eno je jasno že zdaj: Sandler lanskega "uspeha" ne bo mogel ponoviti, saj je komedija Jack in Jill, v kateri je igral tako moško kot žensko glavno vlogo, pometla s konkurenco v vseh 10 kategorijah, v katerih je bila nominirana.

V kategoriji za najslabši film leta so poleg Stari je nor in Somrak še znanstvenofantastični film Bojna ladja, družinski film The Oogieloves in the Big Balloon Adventure in komična drama A Thousand Words z Eddiejem Murphyjem, ki pa v filmu skoraj ne spregovori.

Nicolas Cage je za najslabšega igralca nominiran za vlogi v dveh filmih - Nevidni jezdec: Duh maščevanja in V iskanju pravice -, tu so še Murphy v A Thousand Words, Robert Pattinson za vlogo vampirja Edwarda Cullena v Somraku, Sandler in Perry.

Oskarjevka Barbra Streisand je nominirana za najslabšo igralko v komediji The Guilt Trip, Kristen Stewart pa za Sneguljčico in lovca in Somrak. Tu so še Katherine Heigl (Vse za denar), Milla Jovovich (Nevidno zlo: Maščevanje) in Perry.