Andrewa Garfielda je po (sicer majhni) vlogi v filmu Roberta Redforda Lions for Lambs revija Vanity Fair uvrstila na seznam desetih novih igralskih imen, ki si jih velja zapomniti. Foto: Reuters
Andrewa Garfielda je po (sicer majhni) vlogi v filmu Roberta Redforda Lions for Lambs revija Vanity Fair uvrstila na seznam desetih novih igralskih imen, ki si jih velja zapomniti. Foto: Reuters
Sam Raimi je menda vztrajal, da potrebuje vsaj 300 milijonov dolarjev, studio pa ni bil pripravljen odšteti več kot 230 milijonov. Med pogajanji glede financ so padli v vodo tudi pogovori z Anne Hathaway, ki so jo skušali dobiti za eno glavnih ženskih vlog. Foto: Reuters

Zaradi spora s studiem Sony Pictures sta od izjemno donosne franšize pred snemanjem četrtega dela odkorakala Tobey Maguire in režiser Sam Raimi, pa tudi Kirsten Dunst, ki v sagi igra Mary Jane Watson, veliko ljubezen Spidermanovega človeškega alter ega, Petra Parkerja. Taka "malenkost" celotne mašinerije seveda ni mogla ustaviti: pri Sonyju so sklenili, da bodo ago "zastavili na novo", napisali scenarij o najstniškem Petru in genezi njegovega lika, ter, - in tega ni bilo težko napovedati - vse skupaj posneli v 3D-tehniki. Premiera je bila tako premaknjena na 3. julij 2012.

Nihče ni nenadomestljiv
Spor, ki je za seboj potegnil odhod Maguira, Raimija in Dunstove, je imel opraviti s precejšnjimi egi vpletenih. Raimi, ki slovi po svoji natančnosti in zahtevnosti na snemanju, menda ni hotel sprejeti niti scenarija niti proračuna, ki so mu ga skušali vsiliti pri Sonyju.

Za Spidermanov dres so pri Sonyju po štirih mesecih avdicij med osmimi kandidati v ožjem izboru (med njimi je bil menda tudi Jamie Bell, "mali" baletnik iz Billyja Elliota) izbrali 26-letnega (zaenkrat še) bolj ali manj neznanega Andrewa Garfielda (njegova do zdaj najvidnejša vloga je bila ob Heathu Ledgerju v filmu The Imaginarium of Doctor Parnassus Terryja Gilliama, sicer pa ga bomo videli tudi v prihajajočem filmu Davida Fincherja o Facebooku, The Social Network). Režiserski stolček je medtem zasedel Marc Webb ((500) Days of Summer).

Zvezdniška imena niso več zagotovilo uspeha filma
Z izbiro svežega obraza Sony pravzaprav ni tako zelo šokiral: studio sledi trendu, ki visokoproračunske spektakle občinstvu poskuša predstaviti kot konceptualno idejo in ne kot film, "zgrajen" okrog naslovnega zvezdnika. (To seveda ne pomeni, da film iz Garfielda ne bo naredil zvezde: spomnimo se samo, kaj je Harry Potter naredil za Daniela Radcliffa, Ruperta Grinta in Emmo Watson, Transformerji za Megan Fox in Shio LaBeoufa ter seveda Somrak za Roberta Pattinsona in Taylorja Lautnerja. Nenazadnje tudi pred Vojno zvezd svet načeloma ni vedel, kdo sta Harrison Ford in Mark Hamill ...).

Obenem je zamenjava Maguireja z Garfieldom tudi finančno pragmatična odločitev: namesto kakšnih 20 milijonov dolarjev honorarja, kolikor bi lahko zahteval "velik" zvezdnik, naj bi se Garfieldova plača, če verjamemo govoricam, gibala nekje okrog pol milijona dolarjev (pogodba mu obljublja milijon za morebiten drugi in dva milijona za tretji del). Dozdajšnji trije deli Spidermana so skupaj zaslužili več kot dve in pol milijardi dolarjev.