Družinski film je zgodba o možu in ženi, ki med jadranjem po oceanu doživita brodolom. Foto: Slovenski filmski center
Družinski film je zgodba o možu in ženi, ki med jadranjem po oceanu doživita brodolom. Foto: Slovenski filmski center
Olmo Omerzu
Leta 2013 so mladega režiserja Olma Omerzuja češki kritiki razglasili za odkritje leta. Foto: Arsmedia

Omerzujev film bodo v sklopu programa prvencev in drugih filmov novih režiserjev predvajali 21. septembra. Zgodba Družinskega filma pripoveduje o zakonskem paru, ki se sam brez otroka odpravi na jadranje odkrivat meje svoje svobode. Jadrnica se potopi in družina ostane sredi ničesar, njihovo edino upanje pa je pes na zapuščenem otoku.

Odkritje leta na Češkem
Družinski film je nastal v koprodukciji češkega producenta Endorfilm in slovenskega Arsmedia ter v sodelovanju s producenti iz Francije, Nemčije in Slovaške. V programu manjšinskih koprodukcij pa ga je podprl tudi Slovenski filmski center. Češki in slovenski producent sta sodelovala že pri Omerzujevem prvencu, celovečernem absolventskem filmu na praškem FAMU-ju Mlada noč. S filmom se je leta 2012 uvrstil na Berlinale v sekcijo forum in nadaljeval pot po številnih mednarodnih festivalih, marsikje je bil tudi nagrajen. Naslednje leto so ga češki filmski kritiki proglasili za odkritje leta na Češkem. Gre za nagrado RWE – odkritje leta, ki se podeljuje izjemnim posameznikom, katerih delo pomeni hkrati prispevek k razvoju češke kinematografije. Kritiki so tisto leto izbirali med 30 celovečernimi igranimi in 15 dokumentarnimi filmi.

Nagrade je prejemal že za svoje študentske filme. Dobro je bil sprejet predvsem srednjemetražni film Drugo dejanje, ki je doživel tudi distribucijo po kinematografih na Češkem. Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa so ga nagradili za režijo.

Deset let nazaj v San Sebastianu slavil Jan Cvitkovič
Letošnji filmski festival se bo v San Sebastianu začel 18. in sklenil 26. septembra. Zmagovalcu programa novih režiserjev bo poleg priznanja pripadlo tudi 50.000 evrov. Leta 2005 je v kategoriji slavil Jan Cvitkovič, ki je prepričal s filmom Odgrobadogroba.