V ZDA si je pred malimi zasloni 88. podelitev oskarjev ogledalo 34,3 milijona gledalcev, lani jih je bilo 37,26  milijona. Foto: EPA
V ZDA si je pred malimi zasloni 88. podelitev oskarjev ogledalo 34,3 milijona gledalcev, lani jih je bilo 37,26 milijona. Foto: EPA
Chris Rock
Podelitev je povezoval komik Chris Rock. Foto: EPA

Letošnji oskar za najboljšo glavno moško vlogo ni bil samo eden izmed najbolj pričakovanih trenutkov dogodka, ampak tudi najbolj komentirana minuta na Twitterju v zgodovini podelitve. Medtem ko je Twitter v noči, ko so letošnjim nagrajencem izročili najprestižnejša ameriška filmska priznanja, naštel 24,2 milijona tvitov, se je na Facebooku o oskarjih v 67 milijonov pogovorih menilo 24 milijonov ljudi, poroča BBC.


Al Sharpton: Bojkot je uspel

Prenos podelitve si je v ZDA ogledalo 34,3 milijona gledalcev, kar je najmanj v zadnjih osmih letih. Pridigar in aktivist Al Sharpton, ki je zaradi domnevnega rasizma Ameriške filmske akademije med potekom dogodka protestiral v bližini gledališča Dolby, slabo gledanost interpretiral kot posledico pozivov k bojkotu slovesnosti. "Zdi se, da smo bili učinkoviti in zaslužni za upad gledanosti," pravi in tistim, ki so se posmehovali ideji o bojkotu, odgovarja, da je zdaj jasno, kdo se najslajše smeje.

Podelitev, na kateri so že drugo leto zapored v vseh štirih igralskih kategorijah izbirali izključno med belopoltimi nominiranci, je po lani slabo sprejetem vodenju Neila Patricka Harrisa povezoval Chris Rock. Komik se pričakovano ni izognil kontroverznosti in očitkom, ki so od razglasitve nominirancev obsipali akademijo. Da bo vprašanje o raznolikosti v Hollywoodu rdeča nit slovesnosti, je nakazal že v uvodnem nagovoru. "Dobrodošli na White People's Choice Awards. Če bi tudi voditelja nominirali, ne bi niti dobil te službe! Zdajle bi gledali Neila Patricka Harrisa." Dolžan ni ostal niti tistim, ki so pozivali k bojkotu same podelitve: "Jada bojkotira oskarje ... To je tako, kot da bi jaz bojkotiral Rihannine spodnjice. Pa če nisem bil niti povabljen!" Na koncu pa sklenil, da ne gre za bojkotiranje česar koli. "Radi bi samo enake priložnosti, in to ne samo enkrat. Leo vsako leto dobi super vlogo."

Manj gledalcev pred malimi zasloni v resnici sovpada s splošnim upadanjem gledanosti tovrstnih slovesnosti ob podelitvah nagrad, kar so opazili v zadnjem letu tudi pri podelitvi grammyjev, zlatih globusov, emmyjev in tonyjev.