Philip Pullman je prejel tudi že nagrado Astrid Lindgren za pisateljske dosežke. Foto: EPA
Philip Pullman je prejel tudi že nagrado Astrid Lindgren za pisateljske dosežke. Foto: EPA
Igralci bodo ne le igralci, ampak bodo pomagali tudi pri drugih delih snemanja. Foto: RTV SLO
Nicole Kidman
Film z Nicole Kidman in z junakoma filma Casino Royale bo v kinematografe prišel še letos. Foto: EPA

A tokrat je dokazal, da mu ni le za bajne zaslužke, ampak da mu filmi dejansko precej pomenijo. Pravice za snemanje filma po svojem romanu The Butterfly Tattoo je odstopil majhni in neodvisni nizozemski filmski družbi, ki promovira izobraževalne projekte za mlade. Pullmanova cena? 10 odstotkov morebitnega zaslužka.

Igralci bodo tudi lučkarji, računovodje, promotorji ...
Pri snemanju filma s proračunom 200.000 evrov bodo sodelovali nepoklicni igralci, ki bodo pomagali tudi pri tehničnih delih, kot je postavljanje luči. Ekipa bo skušala denar prihraniti tudi tako, da ne bo najela računovodij, ampak bo vsakdanje spremljanje (prihodkov in) odhodkov prav tako delovna obveznost igralske - in očitno tehnične - ekipe. Sodelujoči pri filmu bodo tega skušali reklamirati tudi z blogi, ki jih bodo pisali med snemanjem; na voljo bodo imeli ne le klasično pisanje, ampak bodo lahko napredovanje projekta popisali tudi z avdio- in videoposnetki.

Pullman dovoli le eno skupno noč
Pullman je roman The Butterfly Tattoo prvič izdal leta 1992 pod naslovom The White Mercedes. Avtor sam delo opisuje kot tragedijo. "Želel sem napisali ljubezensko zgodbo, v kateri bi se povsem verjetni protagonisti z ljubeznijo in smrtjo srečali na povsem realističen način," je svoj namen pri pisanju opisal priznani pisatelj. Sodobna Romeo in Julija sta tako Chris in Jenny, ki se srečata na poletnem plesu. Zaljubita se, a jima Pullman dovoli le eno skupno noč; ko se srečata naslednjič, Chris objema Jenny, ko ta mrtva leži v mlaki (svoje) krvi.

Oxford ni le lepo mesto z razglednice
Kruta zgodba je postavljena v Oxford, za katerega je bil Pullman že sit, da so o njem vsi pisali kot o univerzitetnem mestu, polnem zgodovine in arhitekturnih biserov, pri tem pa si zatiskali oči pred težavami, kot sta nezaposlenost in stanovanja. Sam je želel opozoriti tudi na temnejšo plat mesta, v katerem živi, in to je naredil prav v romanu, ki ga bodo prenesli na film.

200.000 evrov : 83 milijonov funtov
Nizozemsko podjetje naj bi začelo snemati avgusta, preden pa bo njihov izdelek na ogled v kinematografih, bo mogoče v njih preveriti, kakšen film se da posneti z veliko večjim proračunom. Na primer s 83 milijoni funtov. Toliko so jih imeli na voljo avtorji filma The Golden Compass, ki pa so morali precejšen kupček odriniti že igralski zasedbi, ki jo med drugim sestavljajo Nicole Kidman, Daniel Craig in Eva Green.