Piran vabi na ogled presežkov evropske in mediteranske filmske ustvarjalnosti. Foto: BoBo
Piran vabi na ogled presežkov evropske in mediteranske filmske ustvarjalnosti. Foto: BoBo
Sosednjo Italijo na festivalu zastopa tudi Sorrentinova Neskončna lepota, film, ki je lani očaral obiskovalce Liffa.

Peta izdaja festivala, ki ga označuje kratica FEMF, se bo v piranskem Gledališču Tartini začela drevi ob 18.00. Slovesnosti ob odprtju, ki jo bo vodila Miša Molk, na oder pa bo stopil tudi zmagovalec letošnje Slovenske popevke Rudi Bučar, bo sledila projekcija biografske glasbene drame Marina belgijskega režiserja Stijna Coninxa.

Dogajanje prvega festivalskega dne se bo začelo še pred slovesnostjo. V Gledališču Tartini bodo tako že popoldne med drugim prikazali umetnostno-zgodovinsko dramo Chagall-Malevič Alexandra Mitte ter dokumentarec Spletni pirati v živo Simona Kloseja.

Širjenje obzorij z bližnjevzhodnimi filmi
Na festivalu, ki ga pripravljajo Zavod FEMF, Občina Piran in Avditorij Portorož, bodo v glavnem tekmovalnem programu prikazali 14 filmov. Ob letošnjih presežkih evropske kinematografije bodo v njem prikazali tudi nekaj mediteranskih biserov z Bližnjega vzhoda po izboru programske vodje Jelke Stergel.

Ob že omenjenih, Mittovi drami Chagall-Malevič in Coninxovi Marini, so vanj vključeni še filmi Pawla Pawlikowskega, Anne Fontaine, Kena Loacha, Hanyja Abu-Assada, Kornela Mundruczova, Yannisa Economidesa, Petra Birroja, Jana Verheyena, Marie Amachoukeli, Claire Burger in Samuela Theisa, Olivierja Assayasa, Paola Virzija in Alice Rohrwacher.

Novim delom uveljavljenih avtorjev se bodo v posebni sekciji pridružili še štirje izbrani prvenci evropskega programa Eye On Films: romantični komediji Kavboji v režiji Tomislava Mršića in Samo v New Yorku v režiji Bandarja in Ghazija Albuliwija ter drami Bogomolka v režiji Natalie Saracco in Barbari režiserja Ivana Ikića.

Italija v središču
Letošnja država v Fokusu je Italija, med drugim bo v tej sekciji na sporedu Neskončna lepota Paola Sorrentina. Festival bo ponudil še dokumentarne filme, program za otroke in mladino, strokovno srečanje in številne delavnice.

FEMF se bo končal v nedeljo s podelitvijo nagrad. Žirija v sestavi Aleksandra Balmazović, Simon Tanšek in Pavo Marinković bo podelila nagrade za najboljši film tekmovalnega programa, najboljšega režiserja in nagrado Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije. Podelili bodo tudi nagrado za življenjski prispevek na področju kinematografije in nagrado festivala za prvenec.