Benignijev Tutto Dante je nekakšen 'one man show', v katerem komično reinterpretira Božansko komedijo. Foto: EPA
Benignijev Tutto Dante je nekakšen 'one man show', v katerem komično reinterpretira Božansko komedijo. Foto: EPA

Ko so v severnoitalijanskem mestecu Cosenza prejšnji teden zadoneli streli, je Roberto Benigni z odra mrtvo hladno pripomnil: "Pa ne, da je pekel že tu?", je poročala italijanska agencija ANSA. Policija je potrdila, da so aretirali moškega, ki je začel streljati, ker ga brez vstopnice varnostniki niso spustili na trg, kjer je nastopal Benigni. Pet od šestih strelov je enega od varnostnikov zadelo v noge, a njegove poškodbe ne bodo imele hujših posledic.

Najbolj goreč Dantejev oboževalec?
Z oskarjem nagrajeni režiser te dni po Italiji potuje s predstavo Tutto Dante, v kateri politično satiro prepleta z odlomki iz Dantejeve Božanske komedije, srednjeveške pesnitve o alegoričnem potovanju skozi pekel in vice do nebes. 54-letni komik (ki je bil, mimogrede, tako kot Dante, rojen v Toskani), je izrazil svoje obžalovanje nad "incidentom" v Consenzi, a je obenem v njem videl tudi romantično plat: "Poetična veličina je v tem, da je to storil samo zato, da bi slišal Danteja. Žal mi je za žrtev, ampak super je, da je to storil za poezijo."

"Neverjetno je, kakšne scenarije piše življenje. Čisti paradoks je, slišati strele, medtem ko recitiraš verze o ljubezni," je še povedal Benigni.