Triler Pokrajina št. 2 je režiral Vinko Möderndorfer, prav tako je napisal scenarij, v njem pa igrajo Marko Mandić, Janez Hočevar, Barbara Cerar, Slobodan Ćustić, Janez Škof in Maja Martina Merljak. Foto: Željko Stevanić
Triler Pokrajina št. 2 je režiral Vinko Möderndorfer, prav tako je napisal scenarij, v njem pa igrajo Marko Mandić, Janez Hočevar, Barbara Cerar, Slobodan Ćustić, Janez Škof in Maja Martina Merljak. Foto: Željko Stevanić
Marko Mandić in Maja Martina Merljak sta zaigrala v kar nekaj prizorih spolnosti, kjer (presenetljivo za slovenski film) ne manjkajo niti frontalni kadri Foto: Uradna spletna stran festivala

Najstarejši filmski festival na Hrvaškem, ki poteka v tamkajšnji puljski areni, se začne 18. julija, že teden dni pred slovesnim odprtjem pa bo potekal omenjeni mednarodni program, imenovan Europolis-Meridijan. Poleg Pokrajine št. 2 si bodo gledalci lahko ogledali hrvaške premiere filmov, ki so bili predstavljeni na prestižnih svetovnih festivalih, kot so Sundance, Cannes, Benetke, Berlin in Karlovy Vary.

Poudarek pa bo na francoskem filmu; program bo odprl Raj je na zahodu (Eden a l'Ouest) veterana Coste Gavrasa, ki je bil sklepni film letošnjega Berlinala.

Od Britancev do Rusov
Med drugim pa bodo na ogled tudi filmi Bellamy, kriminalka Claudea Chabrola, in Rada sem te imela tako dolgo (Il y a longtemps que je t'aime) Phillippea Claudela, ki je bil nagrajen z bafto, nominiran pa tudi za zlati globus. Puljsko občinstvo pa bo lahko videlo tudi britansko romantično komedijo Fino dekle (An Education) danske režiserke Lone Shefrig, ki je zmagovalec publike na Sundanceu. Z Mostre bo prišel film Polje v plamenih (The Burning Plain), drama znanega mehiškega režiserja Guillerma Arriage, iz Cannesa pa ljubezenska drama Jamesa grayja Ljubimca (Two Lovers), v kateri igrata Gwyneth Paltrow in Joaquin Phoenix. Rusko kinematografijo bo zastopala drama Ujetnik (Plennyy) Alekseja Učitelja, japonsko pa Takeši Kitano s humoristično dramo Ahil in želva (Akiresu to kame).

Spolnost in nasilje
Letošnji zmagovalec 11. festivala slovenskega filma Pokrajina št. 2 (poleg glavne nagrade vesna za najboljši celovečerni film je prejel še nagrade za režijo, stransko žensko vlogo, scenografijo, fotografijo in glasbo) je zgodba o dveh 'malih kriminalcih' Poldetu (Janez Hočevar) in njegovem pomočniku Sergeju (Marko Mandić), ki ukradeta a sliko Pokrajina Št. 2, ob tem pa Sergej iz gole lakomnosti iz sefa pobere tudi denar, z njim vred pa - nevede - še ki dokazuje, kdo je v resnici ukazal poboje domobrancev po koncu druge svetovne vojne. Lastnik slike in listin General (Janez Škof) je seveda zelo razburjen, na pomoč pa pokliče Inštruktorja (Slobodan Ćustić), da sliko in predvsem dokument izsledi in primerno za njima "zabriše" vse sledi.

Zgodba se razvije v pravo klanje, ki je tudi zelo nazorno prikazano. Pravzaprav gre za prvi slovenski film v katerem je nasilje v kombinaciji s spolnostjo (pri tem je svoje dodala tudi z vesno za stransko vlogo nagrajena Maja Martina Merljak) prikazano tako jasno in eksplicitno.

Lejla Švabič