Je vsestranska zmaga film Precious morda znamenje, da jutrišnji oskarji morda vendarle ne bodo zgolj dvoboj med Avatarjem in Bombno misijo? Foto: Reuters
Je vsestranska zmaga film Precious morda znamenje, da jutrišnji oskarji morda vendarle ne bodo zgolj dvoboj med Avatarjem in Bombno misijo? Foto: Reuters
Robert Duvall in ekipa filma Precious
Režiserju filma Precious, za katerega je to prvi izlet v filmske vode, je nagrado izročil legendarni Robert Duvall. Foto: Reuters
Woody Harrelson
The Messenger je drama o vojaku, ki se spoprijema z etično dilemo, ali je prav, da se je zapletel z vdovo padlega častnika ali ne. Foto: EPA

Mračna drama o noseči temnopolti najstnici in njeni nasilni materi, Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire, ki načenja tudi temo incesta in kako ta človeka zaznamuje za vse življenje, je dobila pet nagrad, in sicer v vseh "najpomembnejših" kategorijah: za najboljši film, režijo (Lee Daniels), scenaristični prvenec (Geoffrey Fletcher), najboljšo igralko v glavni vlogi (Gabourey Sidibe) in igralko v stranski vlogi (Mo'Nique).

Daniels si je na svoj večer pod žarometi dal duška: "Kathryn Bigelow danes ni tukaj," je izjavil. "Jaz sem." Zmaga ga z upanjem najbrž navdaja tudi zato, ker je Precious za oskarje nominiran v nekaj istih kategorijah kot Bombna misija Bigelowove, ki trenutno velja za favorita nedeljskega večera. Oskarjevske stavnice se v korist Precious sicer nagibajo predvsem, ko gre za stransko žensko vlogo, za katero je bila Mo'nique nagrajena tudi včeraj. Njen zahvalni govor ni bil tako čustven kot nekateri, ki smo jih to sezono že slišali, je pa posebej izpostavila svojo mlado soigralko Gabourey Sidibe ("Prav posebno darilo za svet si, punči!").

Malo manj zapeta prireditev
Neodvisne nagrade spirit, ki letos praznujejo že četrt stoletja obstoja, so namenjene nagrajevanju dosežkov na področju nizkoproračunskih filmov, ki temeljijo na izvirnosti, provokativni tematiki in določeni stopnji samostojnega financiranja. Podeljevalec Ben Stiller se je malce "obregnil" ob pozno uro prireditve: na oder je pripeljal gručico na pol golih pornozvezd, ki so se, medtem ko je prebiral nominirance za najboljši film, v ozadju zvirale v sugestivne položaje.

Nezaustavljivi Jeff Bridges
Najboljši igralec v glavni vlogi je postal Jeff Bridges, ki je za vlogo samopašnega country pevca (Crazy Heart) letos dobil že celo četico nagrad, vključno z zlatim globusom in nagrado igralskega ceha (SAG). Kljub temu Bridges očitno še ne obvlada umetnosti kratkega in jedrnatega govora: v razvlečenem zahvaljevanju, kakršno je največja nočna mora oskarjev, se je zahvalil vsem in vsakomur ter poudaril, da je Crazy Heart "biser" neodvisnega filma. No, "biser" je dobil tudi nagrado za najboljši filmski prvenec - Scott Cooper pred tem podvigom ni režiral "niti srednješolske predstave," kot je pripomnil Robert Duvall, ki mu je nagrado predal.

Nagrado za stransko moško vlogo je dobil Woody Harrelson (The Messenger), scenaristično priznanje pa Scott Neustadter in Michael H. Weber za (500) Days of Summer. Lovorika za najboljšo kamero je šla ekipi filma A Serious Man, najboljši tuji film je Šola za življenje, dokumentarec pa Anvil! The Story of Anvil.

Nagrado Johna Cassavetesa, ki jo podeljujejo za najboljši film, posnet za manj kot 500.000 dolarjev, je prejela režiserka, scenaristka in producentka Lynn Shelton, ki je posnela Humpday, komedijo o specifični naravi moškega prijateljstva (bromance) in o tem, kako posneti "umetniški" film.

Zadnja tri leta podeljujejo tudi nagrado Roberta Altmana, ki jo namenijo režiserju in filmski ekipi skupaj: letos so jo dobili vsi, "krivi" za film A Serious Man bratov Coen.

Pogosto se sicer zgodi, da se nekateri nominiranci za nagrade spirit prekrivajo s tistimi za oskarje, vendar pa je končni izbor po navadi vsaj delno drugačen, saj ima filmska akademija raje velike studijske projekte. Je pa, denimo, lanska zmagovalka v kategoriji stranske ženske vloge, Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona), slavila tudi na oskarjih, podobno kot dokumentarni film (Man on Wire).