Na govorice, da ga ima Aronofsky
Na govorice, da ga ima Aronofsky "na očeh" za vlogo Noeta, je Crowe prek Twitterja odgovoril, da ima tudi on na očeh njega. "Liam ima na očeh naju oba ... in Paramount nas gleda vse. Zelo veliko vrtenja oči vsepovsod." Foto: EPA
V ekranizaciji grafičnega romana bi sprva menda moral nastopiti Christian Bale, a se je vlogi odpovedal zaradi dveh filmov, ki jih bo snemal s Terrencom Malickom (Lawless in Knight Of Cups). Aronofsky naj bi skušal dobiti tudi Michaela Fassbenderja, ki je trenutno prav tako popolnoma zaseden. Foto: Le Lombard

Oskarjevec Russell Crowe bo po poročanju filmske revije Variety najverjetneje prevzel glavno vlogo v epopeji Noah (Noe). Režiral jo bo Darren Aronofsky, o katerem od lani, ko se je za oskarja potegoval s svojim Črnim labodom, nismo slišali ničesar.
Noe, prvi okoljevarstvenik
Aronofsky naj bi za film napisal tudi scenarij, v katerem se Noe izrisuje kot "ljubitelj živali, ki je zaskrbljen nad človekovim brezobzirnim ravnanjem z naravo". Tak koncept gre nekako vštric z režiserjevimi izjavami iz preteklosti, kako Noeta razume kot "prvega okoljevarstvenika". Zgodba o vesoljnem potopu bo tako interpretirana kot "okljska apokalipsa".

Da bo vse skupaj bolj kot biblična zgodba klasična velikopotezna epopeja, priča tudi režiserjeva izjava v nekem intervjuju: "Mislim, da ne gre za versko priliko. V mojih očeh je to velika zgodba, ki se pojavi v veliko različnih verah in duhovnih praksah. Predvsem se mi zdi krasna zgodba, ki pa je še nikoli nismo videli v filmu. Rad bi posnel film o velikem dogodku, in ta bi lahko bil primeren."

Svetopisemska "moda" v Hollywoodu
(Mimogrede, Noetova zgodba ni edino poglavje Stare zaveze, ki je vzbudilo zanimanje Holywooda: govori se, da bo zgodbo o Mojzesu za film adaptiral Steven Spielberg; delovni naslov projekta je Gods and Kings. Poleg tega je že od leta 2010 v zraku The Beginning, projekt Davida Cunninghama, ki bo v 3D-tehniki posnel zgodbo o stvarjenju sveta.)

Noeta naj bi - s proračunom 130 milijonov dolarjev - začeli snemati julija, premiera pa je okvirno načrtovana za jesen naslednjega leta. Neposredna predloga za film ne bo Sveto pismo, ampak grafični roman izpod peresa Aronofskega in Arija Handla, ki sta spisala tudi prvotno različico scenarija (dokončal ga je John Logan (The Aviator, Hugo)).
Variety v vlogi osrednjega antagonista (Noetovega vrstnika, ki ne verjame, da prerok ravna po Božjih navodilih) ne omenja več Liama Neesona, ki so ga s projektom povezovali v začetnih stadijih.
Crowe je pred kratkim končal snemanje novega filma o Supermanu. Pod režijsko taktirko Zacka Snyderja je upodobil Jor-Ela, Supermanovega očeta s planeta Kripton. Nekaj časa se je sicer zdelo, da bomo Crowa še nekaj časa gledali v vsakem novem filmu: povezovali so ga z novo različico RoboCopa (govorice je igralec že zanikal), adaptacijo romana Winter's Tale, ki jo bo režiral Akiva Goldsman, adaptacijo muzikala Les Misérables ter s projektom The Man with the Iron Fists.

Aronofsky ima očitno navado zbujanja zanimanja studiev s pomočjo grafičnih romanov; pred zgodbo o Noetu je enako naredil s filmom The Fountain. Roman Noe, ki ga je ilustriral Nico Henrichon, je lani v Evropi izšel pri francoski založbi Le Lombard; napovednik, s katerim so ga oglaševali, si lahko ogledate spodaj.