Reese se je izkazala z vlogo žene Johnnyja Casha v filmu Walk the Line. Foto: Reuters
Reese se je izkazala z vlogo žene Johnnyja Casha v filmu Walk the Line. Foto: Reuters
Vong Kar Vaj
Igra številk se pri Vongu Kar Vaju ni izšla za zmago. Foto: EPA

Združenje je ignoriralo povsod hvaljeni film Brokeback Mountain in namesto njega na piedestal povzdignilo biografijo Capote o pisatelju Trumanu Capoteju. Razglasili so ga za najboljši film, nosilec naslovne vloge Philip Seymour pa je postal najboljši igralec. Reese Witherspoon iz filma Walk the Line je postala najboljša glavna igralka, medtem ko sta najboljša stranska igralca po mnenju kritikov Amy Adams iz filma Junebug in Ed Harris za vlogo v filmu A History of Violence.

Režiserski presežek je z istim filmom ustvaril David Cronenberg, najboljši scenarij je za film The Squid and the Whale napisal Noah Baumbach, najboljši dokumentarec pa je Werner Herzog posnel z izdelkom Grizzly Man.

Dvakrat drugi 2046
Ameriški filmski kritiki so si natančno ogledali tudi tujejezične filme. Najbolj jih je očaral nemški film Z glavo ob zid, na drugo mesto pa so postavili film hongkonškega režiserja Vonga Kar Vaja, letošnjega predsednika strokovne žirije v Cannesu, 2046. Tudi režiser je v svoji kategoriji osvojil drugo mesto; v nasprotju z večino drugih podeljevalcev namreč filmski kritiki sporočijo tudi drugo- in tretjeuvrščene.

Izenačeno tekmovanje za nagrade
O letošnjem glasovanje, uvod v katerega je živahna razprava v eni od newyorških restavracij, so tako kritiki, ki filmsko produkcijo ocenjujejo za vodilne časopise in revije v ZDA, povedali, da je trajalo nenavadno dolgo, saj se dolgo časa niso mogli zediniti o zmagovalcih. Na drugo mesto v izenačenem boju za najboljše glavne igralske dosežke so postavili Jeffa Danielsa (The Squid and the Whale) in Keiro Knightley (Prevzetnost in pristranost).

Medtem ko večino podeljevalcev filmskih nagrad vsaj po nominacijah sodeč najbolj navdušuje Brokeback Mountain Anga Leeja, pa so filmski kritiki v njem našli le en dosežek, vreden pohvale: Healthu Ledgerju so namenili tretjo nagrado za glavnega igralca.