Jackie Chan na začetku svoje filmske kariere. Foto:
Jackie Chan na začetku svoje filmske kariere. Foto:
Jackie Chan
Jackie Chan marca letos, nekaj dni pred svojim 55. rojstnim dnem, ki ga je praznoval 7. aprila. Na Japonskem je predstavil svoj novi film Shinjuku Incident, ki v tamkajšnja kina prihaja maja. Foto: EPA

55-letni zvezdnik serije filmov Ful gas je na svoji spletni strani zapisal, da bo s Tongom sodeloval pri režiji filma z delovnim naslovom Chinese Zodiac, ki ga bodo snemali na Kitajskem, v Avstriji in Franciji. Tong, med čigar zasluge spadajo tv-serija Martial Law in komedija Mr. Magoo, je Chana režiral v akciji Zmeda v Bronxu iz leta 1995 in v fantazijskem filmu The Myth iz leta 2005.

Chanovi predstavniki so za agencijo AP potrdili, da bo Chan sredstva za film zagotovil skupaj z rednim partnerjem, hongkonško produkcijsko hišo Emperor Motion, podrobnosti o vsebini ali proračunu filma pa niso razkrili.

Chan zaposlen z več projekti
Zadnji Chanov projekt je bil gangstrski triler Shinjuku Incident v kitajščini, v katerem igra kitajskega priseljenca na Japonskem, ki postane plačani morilec za japonsko mafijo. Med projekti v nastajanju pa so hollywoodska akcijska komedija The Spy Next Door o kitajskem vohunu pod krinko, ki ga razkrinkajo, in še ena kitajska produkcija Big Soldier o prijateljstvu med dvema vojakoma v času starodavne kitajske dinastije Čin.

Veteranski zvezdnik akcijskih in "kung fu" filmov pa naj bi v predelavi filma The Karate Kid (1984) o mentorju, ki mladeniča učil, kako se upreti nadležnežem, prevzelo vlogo gospoda Mijagija.

Na desni si oglejte napovednik za film Shinjuku Incident in prizor pretepa iz Zmede v Bronxu.
Ste vedeli, da Chan tudi prepeva?
Chan je eden najbolj znanih obrazov kung fu- in akcijskih filmov, znan po svojem že kar akrobatskem slogu bojevanja in komičnih vložkih, pa tudi po uporabi improviziranih orožij in domiselnih trikov. Z igro se ukvarja že od leta 1970 in velja za pravo kulturno ikono, ki je dobila svoje mesto v številnih poppesmih, stripih in videoigricah. Morda niste vedeli, da je Chan poleg igre pravi popzvezdnik kantopopa in mandopopa, ki je izdal več albumov in odpel več pesmi iz filmov, v katerih je nastopal.

Chan, s pravim imenom Chan Kong Sang, je sicer pred kratkim sprožil val besnih odzivov, ko je na nekem poslovnem forumu izjavil, da svoboda morda ne bi bila dobra za avtoritarno Kitajsko, kar so kritiki označili za žalitev kitajskega ljudstva. Njegovi predstavniki trdijo, da so mediji izjavo vzeli iz konteksta, saj naj bi se nanašala zgolj na svobodo v zabavni industriji, ne v kitajski družbi.

A. K.