V igri za glavno vlogo je bil najpej menda tudi Johnny Depp, a jo je na koncu dobil Ralph Fiennes. Foto:
V igri za glavno vlogo je bil najpej menda tudi Johnny Depp, a jo je na koncu dobil Ralph Fiennes. Foto:
Tilde Swinton se seveda ne bi dalo postarati v neopazno sivo miš.

Film ima, kot je za Andersona značilno, veliko in pisano igralsko zasedbo, ki jo je režiser sestavil iz svojih stalnih sodelavcev in novih pridobitev; v hotel se bodo torej zgrnili Ralph Fiennes, Bill Murray, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Owen Wilson, Edward Norton, Willem Dafoe, Léa Seydoux, Mathieu Amalric, Saoirse Ronan, F. Murray Abraham in Jude Law, Anderson pa "predstavlja" še eno neznano ime, Tonyja Revolorija (podobno, kot je za Kraljestvo vzhajajoče lune odkril Jareda Gilmana in Karo Hayward?)

Tilda Swinton kot premožna mecenka
Ralph Fiennes je tokrat Gustave H, upravnik uglednega starinskega hotela v madžarski prestolnici, film pa se vrti okrog njegovega odnosa s postreščkom Zerom Moustafo (Tony Revolori). Ko neka bivša gostja hotela (umetno postarana Tilda Swinton) umre in se izkaže, da je silno dragoceno sliko v oporoki zapustila Gustavu, policija (z Edwardom Nortonom v vlogi načelnika) postane sumničava.

Anderson je v nekem lanskem intervjuju kot največje vizualne vplive na slog svojega novega filma naštel klasike The Shop Around the Corner, To Be Or Not To Be in Love Me Tonight, sam pa Grand Budapest Hotel opisuje kot "hollywoodsko Evropo".

"Ne razmišljam zares o tem, ali se ponavljam ali ne. V resnici se koncentriram samo na svet vsakega posameznega filma. Moj pravopis je jasen in čitljiv, tako kot moja osebnost. Nekje po poti sem se znašel pred odločitivijo: Lahko se prisilim, da ne bom to, kar naravno čutim v sebi, ali pa preprosto temu sledim in se razvijam." Po napovedniku sodeč je Anderson izbral slednje.

Svetovna premiera filma, za katerega je Anderson scenarij napisal v sodelovanju s Hugom Guinessom, je napovedana za marec naslednjega leta.