Filmski in gledališki režiser Dalibor Matanić (1975) je eden najustvarjalnejših in najodmevnejših hrvaških režiserjev srednje generacije. Zdaj se je znašel pod plazom kritik o spolnem nadlegovanju na delovnem mestu. Foto: EPA
Filmski in gledališki režiser Dalibor Matanić (1975) je eden najustvarjalnejših in najodmevnejših hrvaških režiserjev srednje generacije. Zdaj se je znašel pod plazom kritik o spolnem nadlegovanju na delovnem mestu. Foto: EPA

Na Daliborja Matanića, enega bolj priljubljenih hrvaških režiserjev zadnjega desetletja, se je usul plaz kritik zaradi očitkov spolnega nadlegovanja, ki jih je v petek razkril časopis Večjerni list. Po objavi obširnega članka, v katerem je novinarka Milena Zajović spregovorila s številnimi ženskami, ki so Matanića obtožile neprimernega ravnanja na delovnem mestu, je režiser objavil svoje opravičilo na profilu družbenega omrežja Facebook. V priznanju je krivdo pripisal alkoholu in prepovedanim substancam in napovedal, da se bo žrtvam osebno opravičil, pozneje pa je izbrisal svoj profil.

Dalibor Matanić med nagrajenci na 68. filmskem festivalu v Cannesu leta 2015. Foto: EPA
Dalibor Matanić med nagrajenci na 68. filmskem festivalu v Cannesu leta 2015. Foto: EPA

Matanić: "Zavezujem se, da bom delal na sebi, da se takšno vedenje in dejanja nikoli več ne ponovijo."
Matanić se je na družbenem obrežju Facebooku razpisal o obtožbah, še poroča Večernji list, ki je njegov odziv v celoti objavilo na svoji spletni strani (objavo in profil je Matanić že izbrisal). Zapisal je, da mu je izjemno žal za svoja neprimerna dejanja in dodal, da se zdaj umika iz javnosti. Nekaterim je že izrazil osebna opravičila in jih prosil odpuščanja. Za napake, ki sem jih naredil, ni opravičila, je zapisal. "Zavezujem se, da bom delal na sebi, da se takšno vedenje in dejanja nikoli več ne ponovijo."

"Šele zdaj, ko sem se samostojno prijavil v zavod za zdravljenje odvisnosti in ob sodelovanju s strokovnjaki, sem ugotovil, da sem neprimerno nadlegoval svoje sodelavke. Vse se je zgodilo, ko sem bil pod vplivom alkohola ali mamil," je zapisal Matanić in dodal, da je njegova služba strašno stresna, a ga to seveda nikakor ne opravičuje. "Rad bi bil v tem zgled drugim kolegom, gre za zelo občutljivo področje, na katerem se nekateri očitno ne znajdemo najbolje."

"Pripravljen sem nositi posledice, spoprijeti se s težavami, ki jih imam, vendar prosim vse, predvsem pa medije, da so obzirni do moje družine, ki s tem nima nič. Za to državo sem dosegel veliko umetniških uspehov, a verjemite mi, da bi v isti sekundi vse spremenil, če bi le za trenutek bil boljši mož, boljši oče in manj prizadel druge," je še zapisal Matanić.

Kariera nagrajenega režiserja se je znašla pod vprašajem
Matanić, režiser Netflixove serije Novine, HBO-jeve Šutnje in avtorskega filma Zenit, že dolgo razburja regionalno filmsko skupnost, a nihče še ni odkrito spregovoril o njegovih dejanjih, piše Večernji list. Novica je mnoge šokirala, saj je Matanić veljal za družinskega človeka in zagovornika pravic žensk. Lani je bil tudi fotografiran na naslovnici revije Gloria s pevko, voditeljico Ido Prester, s pripisom "Skupaj proti nasilju nad ženskami". Prester je ob novici zapisala, da ne pozna podrobnosti tega primera, ampak da v primeru, da očitki držijo, bi morale institucije prekiniti sodelovanje z njim.

Producent Nebojša Taraba, s katerim je Matanić posnel serijo Novine in Šutnjo, je za Večernji list že napovedal prekinitev sodelovanja z Matanićem. Negotova je tudi usoda njunega sodelovanja pri večjem evropskem koprodukcijskem filmu Greater Adria, ki naj bi ga začeli snemati letos jeseni. Če so obtožbe resnične, ostro obsojamo vsako obliko nasilja in zlorabe moči, naj bo verbalno, spolno ali fizično, sta nam v skupni izjavi za Večernji list zapisala igralca Tihana Lazović in Goran Bogdan.