Angelina Jolie poleg materinstva in humanitarnih podvigov najde čas tudi za občasen nastop v filmu. Ta hip že sodeluje pri biografskem filmu o življenju in smrti novinarja Daniela Pearla. Foto:
Angelina Jolie poleg materinstva in humanitarnih podvigov najde čas tudi za občasen nastop v filmu. Ta hip že sodeluje pri biografskem filmu o življenju in smrti novinarja Daniela Pearla. Foto:
Robert De Niro
Robert de Niro je nastopil že v celi plejadi filmov - v naslednjem letu ga bomo videli še v nadaljnjih šestih - režije pa se je tokrat lotil šele drugič.
Robert De Niro in Angelina Jolie na snemanju filma
The Good Shepherd skozi prizmo usode posameznika prikazuje prva, viharna leta ameriške Osrednje obveščevalne agencije (CIA).

Kdo bi si mislil, da so Roberta De Nira tako pritegnile zunanja politika in vohunske spletke? De Niro se je letos prvič po letu 1993, ko je ognjeni krst prestal z zgodbo iz Bronxa, preizkusil v vlogi režiserja (leta 2001 je bil eden izmed dveh režiserjev tudi pri The Score, pod katerega pa se je podpisal le Frank Oz). The Good Shepherd je zgodba o ustanovitvi in razvoju agencije Cia, vse od druge svetovne vojne pa do poloma v Prašičjem zalivu leta 1961. Da bi v kino privabil še koga poleg ljubiteljev političnih vprašanj, se je De Niro oprl na močno igralsko zasedbo, v kateri sta tudi Matt Damon in Angelina Jolie.

Prve kritike film sicer hvalijo, a opozarjajo, da ni popolnoma jasno, kaj sta režiser in scenarist Eric Roth pravzaprav skušala ustvariti: triler z zgodovinskim ozadjem ali kvazidokumentarec, začinjen z malce akcije?

Po resnični zgodbi
Scenarij sledi vohunski karieri Edwarda Wilsona (Damon); omikanega mladega petičneža je Roth oblikoval po liku resničnega ustanovitelja Cie, Jamesa Angletona. Ta se je leta 1939, med študijem na Yaleu, pridružil skrivni bratovščini Skull and Bones, ki je veljala za nekakšno "valilnico" bodoče ameriške politične elite. Vzdušje popolne zaprtosti pred "neposvečenimi" in občutek večvrednosti sta večino članov društva prej ali slej pripeljala do vladnih služb. Ko izbruhne druga svetovna vojna, se Wilson na prošnjo nekega generala (DeNiro) pridruži strateškim silam v Londonu.

To, da imaš preganjavico, še ne pomeni, da ti niso zares na sledi ...
Film je prepreden s prizori napada na Prašičji zaliv leta 1961in z incidentom, ki vrže temno senco na Wilsonovo kariero in celotno Cio. Vse bolj jasno postaja, da Wilsonova dejanja vodi močna paranoja, ki mu ne pusti, da bi poslušal nasvete svoje družine in sodelavcev. Poročen je z Margaret "Deteljico" Russell (Jolie), ki pa je že od začetka bolj nekakšna politična naveza kot velika romanca. V filmu nastopijo še direktor Cie Philip Allen (William Hurt), "stari maček" med agenti Sam Murach (Alec Baldwin), protagonistov asistent Ray Brocco (John Turturro) in britanski vohun Arch Cummings (Billy Crudup).

Protagonista sta se izkazala
Kritiki se strinjajo, da je več kot triurni film soliden, celo dober, ne pa izvrsten. Matt Damon ne preigrava že dobro utečene vloge tajnega agenta Jasona Bourna, po kateri ga poznamo, Angelina Jolie pa ni niti razbijaška Lara Croft niti nevarna gospa Smith.