Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Z gradnjo minipleksa mestnega kina v središču prestolnice želijo mestne oblasti povečati število projekcij, število predvajanih filmov in število gledalcev. Izgradnja minipleksa naj bi prispevala k oživitvi podhoda Ajdovščina v Ljubljani, rezultati obiska programov v Kinodvoru pa kažejo, da je novo, večje in sodobnejše filmsko prizorišče v mestu potrebno," pravi zapis Mestne občine Ljubljana (MOL), vodje projekta gradnje težko pričakovanega ljubljanskega minipleksa. Po zadnjih informacijah kaže, da napreduje v skladu z zadnjimi načrti – začela se bo morda že letos, končana pa naj bi bila predvidoma leta 2025.

Sorodna novica Znano je, kakšen bo novi mestni kino v podhodu Ajdovščina

Izbor izvajalca gradnje predvidoma marca letos
Trenutno poteka recenzija projektne dokumentacije za rešitev, ki sta jo skupaj pripravila biroja Arhitektura in Skupaj arhitekti in je bila v javnem naročilu izbrana leta 2020. Če bo dokumentacija odobrena, se bo lahko nadaljevala z izvedbo javnega razpisa za izbor izvajalca gradnje, kar se bo po podatkih STA-ja predvidoma zgodilo že marca letos. Če bo razpis uspešen, si na MOL-u prizadevajo, da bi gradnjo minipleksa začeli že letos, in načrtujejo, da bo sama gradnja trajala 12 mesecev, pred tem pa bodo izvedli še arheološka izkopavanja, ki bodo predvidoma trajala od tri do štiri mesece.

Sorodna novica Ljubljana bo dobila nov minipleks mestnega kina

Končna vrednost investicije še ni znana
Samo vrednost investicije bodo lahko ocenili ob koncu projektiranja in recenziranja ter po preveritvi skladnosti projektantskih cen materialov in storitev z istovrstnimi cenami na aktualnem gradbenem trgu. Ob podpisovanju pogodbe s projektanti decembra 2020 je bila sicer vrednost celotne investicije ocenjena na 7,2 milijona evrov, februarja lani pa 10,9 milijona evra.

Sorodna novica Metka Dariš: "Dokler si želijo ljudje filme gledati skupaj, se za prihodnost kina ni bati"

Metka Dariš: Gradnja minipleksa zamuja zaradi epidemije
Kot je septembra lani na novinarski konferenci spomnila direktorica Kinodvora Metka Dariš, naj bi minipleks mestnega kina v podhodu Ajdovščina po prvotnih načrtih sicer odprli že leta 2022, a je pandemija za dve leti upočasnila sprejetje okoljskega prostorskega načrta, brez katerega ni bilo mogoče pridobiti gradbenega dovoljenja.

"Novi kompleks v podhodu Ajdovščina nam bo rešil prostorsko stisko, saj bomo lahko vzporedno prikazovali redni kot tudi ves preostali filmski program. Obenem pa bomo lahko filme tudi kontekstualizirali: če bo na primer na rednem sporedu najnovejši film določenega avtorja, bomo lahko občinstvu ponudili tudi priložnost, da vidijo njegova starejša dela, s čimer bomo poskrbeli za globljo in bolj vsestransko izkušnjo," je Dariš povedala v intervjuju za MMC novembra lani. "Prepričana sem, da bo izkušnja druženja in skupnosti tako ostala enaka, saj Kinodvor ne gre nikamor – samo na dveh lokacijah bo."

Sorodna novica Kino v podhodu Ajdovščina: počakati bo treba še nekaj let

Minipleks ne bo samo kino, ampak kulturno središče
Spomnimo: Minipleks mestnega kina bo na koncu razpolagal s petimi kinodvoranami in bo obsegal osrednji paviljon med Argentinskim parkom in Slovensko cesto, ki bo namenjen prodaji vstopnic in baru, ki se bo v lepem vremenu razširil tudi na prosto proti parku. Skozi veliko polkrožno odprtino v paviljonu, v kateri so markantne krožne stopnice, se bo notranji prostor paviljona prelil v prostorno preddverje, ki bo oblikovalo osrednji prostor mestnega kina.

V odprtem in osvetljenem prostoru osrednje avle podhoda bodo razporejeni sklopa velikih in malih dvoran ter večnamenska dvorana, ki je rešena tako, da lahko v njej nemoteno potekajo različne spremljajoče dejavnosti mestnega kina, ob večjih prireditvah pa se večnamenski prostor preprosto razširi v preddverje. V sklopu projekta bodo urejeni tudi tehnični prostori za ogrevanje, ohlajevanje in prezračevanje kina.

Minipleks v podhodu Ajdovščina