Clooney in Bullockova nista ravno prva človeka, ki bi ju združili za misijo, pri kateri gre za življenje ali smrt, je pripomnil eden izmed recenzentov - a Cuarón se k sreči izogne vsem klišejem
Clooney in Bullockova nista ravno prva človeka, ki bi ju združili za misijo, pri kateri gre za življenje ali smrt, je pripomnil eden izmed recenzentov - a Cuarón se k sreči izogne vsem klišejem "nenavadnih parov" in romanci, ki se razvije v stresni situaciji. Foto:
Natalie Portman je glavno vlogo v filmu zavrnila malo pred razglasitvijo svoje nosečnosti.
Alfonso Cuaron in njegova zvezdnika na beneški premieri filma. Foto: EPA

Gravity mehiškega režiserja Alfonsa Cuaróna je v sredo postal drugi znanstvenofantastični film s častno nalogo odprtja beneškega festivala v zgodovini (prvi je bil leta 2000 Eastwoodov Space Cowboys) in prvi, ki so ga predvajali v 3D-formatu.

Sandra Bullock in George Clooney v filmu, ki je bil predvajan zunaj tekmovalnega programa, igrata izkušenega astronavtskega veterana in njegovo "vajenko", ki se na vesoljski postaji po hudi nesreči bojujeta za preživetje.

Minimalistična zgodba
Par se znajde v težavah, ko silovito trčenje z razbitinami nekega satelita uniči pol postaje in ubije vse druge člane posadke. Scenarij za film je režiser napisal v sodelovanju s svojim 29-letnim sinom Jonasom, je pa to njegov prvi celovečerec po letu 2006 in filmu Children of Men. Oboževalci zadnjega verjetno ne bodo razočarani, saj je Gravity po Clooneyjevih besedah "bolj podoben (Odiseji, op. n.) 2001 kot akcijskemu filmu". Lep dokaz tega je že podatek, da je uvodni prizor neprekinjena 17-minutna sekvenca.

Prve kritike filma so večinoma - ne pa enoglasno - pohvalne. "Nemogoče bi bilo preceniti veličino tega, kaj so Cuarón in njegova vrhunska ekipa izpeljali," piše Variety. Njihovi britanski kolegi pri The Independentu so malo manj navdušeni; vesoljski triler se jim zdi "nepopoln", "vizualni triumf s sicer ne čisto prepričljivo povedano zgodbo".

Ne pričakujte bitk z vesoljci
Treba se je seveda zavedati, da Gravity ni čisto standarden znanstvenofantastični film: v njem ni Nezemljanov, bitk med vesoljskimi ladjami ali distopičnih družb; vse skupaj je samo intimna drama moškega in ženske, ki skušata preživeti v človeku najbolj sovražnem okolju, kar jih je.

Vloga, ki je nobena ni hotela
Noben zapis o filmu ne spregleda menda fantastične vloge, ki se je posrečila Sandri Bullock - čeprav ima igralka že od leta 2009 doma oskarja, v svoji karieri še nikoli ni požela tako soglasnih pohval kot za Gravity. Recenzenti jo najraje primerjajo z likom Sigourney Weaver, Ripley v Osmem potniku. "Njena junakinja je močna, samozadostna in preizprašuje uveljavljene vloge spolov, kot jih poznamo iz akcijskih filmov ... Igralka očitno uživa v telesno zahtevni in neglamurozni vlogi, ki bi težko bila dlje od Lepotice pod krinko," piše The Independent. (Ob tem je najbrž treba izpostaviti, da je Cuarón vlogo najprej ponudil Angelini Jolie (dvakrat), Natalie Portman (od nje ni niti zahteval avdicije), Jennifer Lopez, Rachel Weisz, Marion Cotillard, Carey Mulligan, Blake Lively, Scarlett Johansson in Olivii Wilde - pa so jo vse zavrnile.) Večkrat je bilo že zapisano, da letos Sandri Bullock nominacija za drugega oskarja ne uide.

"Kombinacija Bullockove in Clooneyja je ključnega pomena pri tem, da se film učinkovito igra z našimi živci," piše The Atlantic. "Njuna znana zvezdniška obraza, ki ju večinoma zakrivata čeladi, topla glasova in lahkoten, zafrkantsko poročanje nas pomirjajo v najbolj travmatičnih trenutkih, obenem pa še zaostrijo grozo, ko se njuna misija prelevi v golo nasilje."

Morda za las manj spodbudno je, da film mnogo primerjajo s Pijevim življenjem. "Oba filma sta tiste vrste, da ju je treba videti dvakrat: prvič samo zaradi dejavnika "vau!", drugič pa zato, da bi ugotovili, kako je režiser iz nemogočega naredil nekaj tako zelo verjetnega," piše Time.