"Objestna terorista" na svoji misiji. Foto:
Boljšo reklamo, kot so jezne severnokorejske grožnje, bi si ekipa filma težko želela. Foto: Twitter
Rogen in Franco v Severni Koreji najbrž nista tako dobrodošla kot Dennis Rodman.
Plašč skrivnostnosti, v katerega se ovija severnokorejski režim, je seveda hvaležna vaba za parodiranje.

Pjongjang je že vnaprej ostro obsodil napovedano komedijo The Interview, v kateri bosta Seth Rogen in James Franco nastopila v vlogah televizijskih novinarjev s skrivno Cijino misijo atentata na severnokorejskega voditelja. Koreja ameriško potezo interpretira kot "vojno napoved" in grozi z "neusmiljenimi protiukrepi", če načrti za film ne bodo preklicani.

Studio Columbia je pred kratkim sicer že objavil prvi napovednik za komedijo, ki na ameriška platna prihaja oktobra. Čokatega Kima v njej igra korejsko-ameriški igralec Randall Park; v minuti in pol materiala lahko vidimo raketne izstrelke, pregon s tanki in poročilo o tem, da Severni Korejci svojega vodjo častijo kot boga.

"Amerika izziva neusmiljene protiukrepe"
Predstavnik režima je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA projekt opisal kot delo "gangsterskih filmarjev". "Že samo dejanje ustvarjanja in predvajanja filma, ki prikazuje napad na naše vrhovno vodstvo ... pomeni objestno teroristično gesto, ki je absolutno ne bomo tolerirali," je komentiral. "Za našo vojsko in ljudstvo je vrhovni vodja dragocenejši od njihovih lastnih življenj. Če bo ameriška administracija podprla in zaščitila predvajanje filma, kliče po močnih in neusmiljenih protiukrepih."

Kult osebnosti, s katerim ni šale
Bolj žaljiv kot sam zaplet na temo atentata je za Severno Korejo najbrž prikaz Kima, čigar družina državi vlada že od leta 1945 in ki je brez izjeme prikazovana kot rod modrih, pravičnih in vsemogočnih vladarjev. Prizor, v katerem predstavnica Cie novinarja poduči, da "Kimovi ljudje verjamejo vse, kar jim pove, vključno s tem, da se lahko pogovarja z delfini in da ne hodi na stranišče," tako najbrž v Severni Koreji ni izzval ravno salv smeha.

Seth Rogen se je medtem že odzval prek Twitterja: pripomnil je, da ga ljudje praviloma nočejo ubiti, "še preden so plačali 12 dolarjev za enega izmed mojih filmov". Na potrditev severnokorejskega predstavnika, da si bo Kim Džong Un film najverjetneje ogledal, optimistično komentira: "Upam, da mu bo všeč!"

Kim Džong Ila je bilo treba izrezati
Prizore, ki so postavljeni v Pjongjang, so v resnici posneli v Vancouvru; režiserja sta Rogen in Evan Goldberg. Ideja za film se je menda rodila iz razmisleka o tem, da imajo novinarji dostop do najmočnejših ljudi na svetu in bi bili hipotetično v zelo priročnem položaju za poskus atentata. Rogen je sicer začel s scenarijem o srečanju s Kim Džong Ilom, a ga je bilo treba po diktatorjevi smrti leta 2011 prirediti.

Ideja ni nova
Sicer pa se Severna Koreja vede, kot da je parodiranje njenega režima popolnoma nov izum: komedija Treya Parkerja Team America: World Police, v kateri so brili norce iz Kim Džong Ila, ki je v glasbeni točki prepeval o svoji osamljenosti na vrhu, je stara že deset let. Ljubljeni vodja se je pojavil tudi kot natakar v NBC-jevi nanizanki 30 Rock, kjer se je sicer razglasil za "najboljšega natakarja vseh časov".