Cvitkovičev Šiška Deluxe je bil lani najbolj gledani domači film v slovenskih kinematografih, kratki film Ljubezen na strehi sveta pa je odnesel več nagrad s Festivala slovenskega filma v Portorožu. Foto: MMC RTV SLO / Jani Ugrin
Cvitkovičev Šiška Deluxe je bil lani najbolj gledani domači film v slovenskih kinematografih, kratki film Ljubezen na strehi sveta pa je odnesel več nagrad s Festivala slovenskega filma v Portorožu. Foto: MMC RTV SLO / Jani Ugrin
Tržaški filmski festival
Za letošnji plakat tržaškega festivala je umetnica Julia Geiser, ki pri svojem delu uporablja zgolj slike s spleta, prebrskala javno dostopne spletne arhive fotografij iz Romunije. S svojim plakatom skuša preizpraševati spolno dihotomijo in naše dojemanje tradicij. Foto: Spletna stran festivala

V programu žanrskih presenečenj bodo predvajali film Šiška Deluxe, v tekmovalnem pa kratki film Ljubezen na strehi sveta.

Film Zenit, hrvaški kandidat za oskarja, bo po predstavitvi na festivalu, ki bo trajal vse do sobote, 30. januarja, prišel v redno distribucijo italijanskih kinematografov; pri nas je film gostoval že lani.

V nedeljo, 24. januarja, bo festival gostil kar dva Cvitkovičeva filma. Režiser se bo najprej predstavil s kratkim filmom Ljubezen na strehi sveta v tekmovalnem programu kratkih filmov v gledališču Miela, ob 20.00 pa bo v programu žanrskih presenečenj na sporedu celovečerni film Šiška Deluxe. Cvitkovič se bo udeležil obeh projekcij.

Ob tekmovalnih celovečernih in dokumentarnih filmih so ob 20-letnici smrti pripravili retrospektivo velikana poljskega filma Krzysztofa Kieslowskega. Pokazali bodo deset serij Dekaloga ter filma Dvojno Veronikino življenje in Tri barve: Rdeča, v katerih je nastopila francoska igralka Irene Jacob, ki bo tudi častna gostja festivala. Z retrospektivo se bodo spomnili tudi prve direktorice festivala Annamarie Percavassi, ki je preminila na začetku januarja.

V okviru nacionalne retrospektive bodo predstavili sodobni romunski film in glavne avtorje romunskega novega vala, kot so Radu Jude, Florin Serban, Corneliu Porumboiu in Radu Muntean.

Tkanje vezi med producenti
V sklopu festivala bo že šesto leto potekalo koproducentsko srečanje When East Meets West. Italijanski producenti in producenti iz Jugovzhodne Evrope se vsako leto srečajo z ustvarjalci od drugod, letos iz Španije, Portugalske in Južne Amerike. Med 301 prijavljenimi projekti so jih izbrali 22, med njimi je tudi slovenski projekt za celovečerni film Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc in producenta Monoo, so sporočili iz Slovenska filmskega centra, ki je lani na festivalu obeležil 20-letnico svojega delovanja.