Komedija Šiška Deluxe je bila lani najbolj gledan domači film v slovenskih kinematografih, s kratkim filmom Ljubezen na strehi sveta pa je Jan Cvitkovič prepričal žirijo Festivala slovenskega filma v Portorožu. Foto: Kolosej
Komedija Šiška Deluxe je bila lani najbolj gledan domači film v slovenskih kinematografih, s kratkim filmom Ljubezen na strehi sveta pa je Jan Cvitkovič prepričal žirijo Festivala slovenskega filma v Portorožu. Foto: Kolosej
Mama
V sklepu svoje družinske trilogije prinaša Vlado Škafar filmsko pesem o mami in hčeri, v kateri se prepletata dokumentarni prizor in igra, kjer se brišejo meje med resničnim in izmišljenim. Foto: Slovenski filmski center
Nika
Organizatorji festivala v Zlinu so o filmu Nika zapisali, da so "vizualno atraktivni prizori vožnje z go-kartom ozadje za univerzalno zgodbo o izgubi, ljubezni, odraščanju in iskanju prave poti". Foto: Filip Đurić

Šiška Deluxe so konec preteklega tedna na Dunaju predvajali na Village Cinema Mitte v sklopu programa Let's Integrate, kjer so ob zgodbi o trojici, ki v ljubljanski Šiški odpre picerijo, predvajali še Čefurje Raus! Gorana Vojnoviča in koprodukcijski film Ti me nosiš hrvaške režiserke Ivone Juke. Danes in v nedeljo bodo Šiško Deluxe predstavili še na tekmovalnem programu 25. mednarodnega festivala v Inssbrucku. Tretjič ga bo avstrijsko občinstvo lahko videlo v torek, ko bo na ogled v Filmstudio-Stadkino v Beljaku.

Cvitkovič se v Innsbrucku predstavlja še s filmom Ljubezen na strehi sveta, ki je bil na lanskem Festivalu slovenskega filma izbran za najboljši kratki film, odnesel pa je tudi vesno za najboljšo režijo. V Avstriji pa se bo te dni na 13. VISU (Vienna Indipendent Shorts) predvajal tudi kratki eksperimentalni film Poti režiserja Petra Cerovška, ki je bil nedolgo tega na ogled v Beogradu, Zagrebu in Bukarešti.

Po svetovni premieri se na festivalu v Rotterdamu in delni domači distribuciji v programu Panorama v Innsbrucku predstavlja še Škafarjeva Mama. V program je vključena tudi koprodukcija Naše vsakdanje življenje bosanske režiserke Ines Tanovič, ki jo bodo slovenski gledalci lahko videli jeseni.


Iskanje novih poti v pokrajini sodobne kinematografije

Med 2. in 11. junijem se bo Mama predstavila na španskem festivalu Filmadrid, ki so ga ustanovili z namenom odkrivanja novih poti v sodobni kinematografiji in za promocijo avtorstva v filmu. V tekmovalnem programu lahko sodelujejo tako igrani kot dokumentarni filmi z vsega sveta, s posebnim poudarkom na delih, ki so inovativni tako v vsebinskem kot oblikovnem pristopu, ne glede na produkcijske formate.

Škafarjev sklep družinske trilogije
Poleg Škafarjevega filma se je v tekmovalni program uvrstilo še 18 filmov, med drugim 74-minutni dokumentarni film Dogodek Sergeja Loznitse in 16-minutno delo Filipinca Lava Diaza. O Mami so organizatorji festivala zapisali, da "avtor filmov Oča in Otroci zaključuje svojo čudovito družinsko trilogijo s proustovsko elegijo o čustvih, ki povezujejo in ločujejo dve ženski duši."

Svetovna premiera Nike v Zlinu
V Zlin na Češko pa odhaja ekipa mladinskega filma Nika. Drugi celovečerec Slobodana Maksimovića se predstavlja v tekmovalnem programu tamkajšnjega 56. mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma. Zgodbo sledi neustavljivi najstnici, ki je po preminulem očetu podedovala strast po hitrosti in kartingu, enem redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Nikina mati se s hčerinim izborom konjička ne strinja, vendar se obenem zaveda, da mora hči sama začeti sprejemati odločitve in odgovornost zanje. Film, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Nora production group in v koprodukciji z RTV Slovenija, sofinanciral pa ga je tudi Slovenski filmski center, bomo v Sloveniji videli na Festivalu slovenskega filma, v kinematografe prihaja 20. oktobra, na male zaslone pa konec leta.