Avtorice filma so iz časovno razgibanega in dogajalno bogatega življenja Angele Vode izluščile predvsem tisto obdobje, ki je zajeto v knjigi Skriti spomin, torej čas tik pred drugo vojno, med vojno, zlasti pa usodne dogodke po njej. Foto: Stane Sršen/RTV Slovenija
Avtorice filma so iz časovno razgibanega in dogajalno bogatega življenja Angele Vode izluščile predvsem tisto obdobje, ki je zajeto v knjigi Skriti spomin, torej čas tik pred drugo vojno, med vojno, zlasti pa usodne dogodke po njej. Foto: Stane Sršen/RTV Slovenija
Maja Weiss
Režiserka Maja Weiss je v prizorih z zaslišanj in s sojenja Angeli Vode (Nagodetov proces), zlasti pa tistih iz komunističnih zaporov, prepoznala snov za filmsko razgibano in sugestivno pripoved. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Puhar o filmu Angela Vode, skriti spomin

Film opisuje zgodbo o Angeli Vode (1892-1985), izjemni ženski, ki je delovala kot učiteljica otrok s posebnimi potrebami in kot borka za boljši položaj žensk in delavcev. Preživela je nacistično taborišče in zapore, v katere jo je pahnila komunistična oblast. Ta je Vodetovo, žensko, ki je smisel življenja videla v tem, da pomaga soljudem, z obsodbo na montiranem političnem procesu izključila iz javnega življenja in jo potisnila v osamo. Svojo tragično življenjsko usodo je Angela Vode popisala v delu, ki je kot rokopis ostal skrit polnih 33 let, leta 2004 pa izšel v knjigi Angela Vode: Skriti spomin.

Prepričljiva filmska pripoved o usodi ženske, ki je svobodo lastnega prepričanja plačala z dvakratno internacijo, preživela nacistično taborišče in komunistične zapore, njeni zapisi iz tega tragičnega zgodovinskega obdobja pa so pretresljivo pričevanje o hudem času, ki ga ne smemo pozabiti.


Skoraj vsi študentje igre na AGRFT-ju statisti
Kulturno-umetniški program Televizije Slovenija je začel snemati televizijski film Skriti spomin Angele Vode 20. avgusta lani. Film so snemali 36 dni na resničnih prizoriščih v Begunjah, v Ljubljani na Beethovnovi ulici, Podpeči in Rajhenburgu. V filmu igra več kot 50 igralcev in 500 statistov. Angelo Vode je odigrala Silva Čušin, Teja Glažar pa se je po dvajsetih letih ponovno vrnila na film. Stranske vloge so pripadle študentom AGRFT-ja, skoraj vsi študentje igre so vključeni v film. Direktor fotografije je Bojan Kastelic (TV Slovenija), stalni sodelavec režiserke filma Maje Weiss. Direktor filma je Janez Pirc.

Vodstvo TV Slovenija ter Kulturni in umetniški program so k pisanju scenarija za celovečerni televizijski film Angele Vode, skriti spomin povabili novinarko in publicistko Alenko Puhar, ki je knjigo Skriti spomin tudi uredila in jo opremila z izčrpnimi opombami. Puharjeva je scenarij oblikovala v sodelovanju z režiserko Majo Weiss in scenaristko Ano Lasić.

Anekdota: Nekdanja zapornica na snemanju
In še obljubljena anekdota? Medtem ko je ekipa snemala na gradu Rajhenburg v Brestanici, je popolnoma po naključju tja na izlet s svojima odraslima hčerama prišla nekdanja zapornica.

Zanjo je bil to pravi šok, ni mogla verjeti svojim očem, saj je imela pred seboj snemalno lokacijo, ki je bila nekoč njena realnost. Snemali so namreč prizore iz njene preteklosti.

A. K.

Alenka Puhar o filmu Angela Vode, skriti spomin