Zavod AIPA bo na področju administracije pravic tesno sodeloval z Zavodom IPF, s čimer se bodo stroški uveljavljanja ustrezno znižali, sodelovanje pa je prvi korak k enotni položnici za uporabnike – Zavod AIPA pod isto streho namreč združuje avtorje, izvajalce in producente. Foto: MMC RTV SLO
Zavod AIPA bo na področju administracije pravic tesno sodeloval z Zavodom IPF, s čimer se bodo stroški uveljavljanja ustrezno znižali, sodelovanje pa je prvi korak k enotni položnici za uporabnike – Zavod AIPA pod isto streho namreč združuje avtorje, izvajalce in producente. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Zavoda AIPA Gregor Štibernik je na novinarsko vprašanje, če lahko uporabniki odslej pričakujejo višje položnice od kabelskih operaterjev, odgovoril, da ne, saj se obveznosti ne bodo spreminjale, le delitve prihodkov bodo drugačne. Foto: MMC RTV SLO

V svoji celotni karieri nisem kot scenarist in režiser filmov dobil nikakršnega nadomestila iz naslova kolektivnega uveljavljanja pravic. Verjamem, da bo z podelitvijo dovoljenja Zavodu AIPA od danes naprej drugače. Zato to dejanje več kot toplo pozdravljam.

Janez Burger, scenarist in režiser
Igor Koršič pravi, da je ustanovitev zavoda velik korak, hkrati pa upa, da Slovenija odslej na področju uveljavljanja pravic filmskih ustvarjalcev ne bo več 'banana republika'. Foto: MMC RTV SLO

Nastanek Zavoda AIPA in njegovo angažiranost podpira najširši krog slovenskih reprezentativnih organizacij, stanovska združenja, režiserji, scenaristi, igralci, producenti in tudi uporabniki - kabelski operaterji.

Zavodu AIPA, ki so ga pooblastili najvidnejši slovenski filmski ustvarjalci, je Urad za intelektualno lastnino Republike Slovenije po več let trajajočih prizadevanjih, preverjanjih ustreznosti in postopkih pretekli teden podelil dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic na avdiovizualnih delih. Spremembe, ki jih bo prinesla novost, pomenijo pomemben korak naprej, Zavod AIPA pa ob tem združuje najširši krog ustvarjalcev - imetnikov pravic. Pred zavodom je pomembna analiza zatečenega stanja, čim prejšnje evidentiranje del in upravičencev ter vzpostavitev mednarodnih tokov. Za uporabnike, kabelske operaterje, ki podpirajo delovanje in ustanovitev Zavoda AIPA, pa je zagotovo pomembno, da se njihove obveznosti ne spreminjajo.

Trg vreden med pet in osem milijonov na leto
Področje filmske in televizijske ustvarjalnosti dolgo ni imelo institucionaliziranega in transparentnega upravljanja pravic, čeprav se avdiovizualna dela uporabljajo v najširšem mogočem obsegu - tako pri izdajanju televizijskih programov kot pri kabelskih oddajanjih, internetnih objavah in z različnimi drugimi oblikami javnega priobčevanja (javno predvajanje, javno prikazovanje …). "Dodelitev dovoljenja Zavodu AIPA, ki pod eno streho združuje večino slovenskih producentov, avtorjev in izvajalcev, pomeni bistven korak naprej v kolektivnem uveljavljanju njihovih pravic. Prepričani smo, da lahko le na tak način v prihodnje zagotovimo učinkovito in pravično uveljavljanje pravic," pojasnjuje direktor Zavoda AIPA Gregor Štibernik.

Kot pravi, je trg vreden med pet in osem milij onov na leto, če skupaj štejemo domače in tuje imetnike pravic za predvajanje. Domači so že identificirani, pri tujih stikih in tokovih pa jim bodo pomagali stiki v tujini. "Ni pomembno, ali gre za Janeza Novaka ali pa Johna Smitha, njune pravice so iste," je še dodal Štibernik.

Zveneča imena pod eno streho
Zavod AIPA je nastal z najširšo mogočo podporo nosilcev pravic avdiovizualnih del in reprezentativnih organizacij tako iz Slovenije kot tudi tujine. Glavni razlogi za angažiranje lastnikov pravic so dosedanje izkušnje, ko je repertoar ostajal v določenih primerih celo nezaščiten, v imenu ustvarjalcev s področja vizualnih umetnosti so nadomestila, če sploh, zbirali drugi subjekti, ob tem pa so zbrana sredstva mirovala na računih in čakala na ustanovitev ustreznega združenja. V Zavodu AIPA so se združila vsa slovenska stanovska združenja s področja filmske umetnosti, podpora pa je prišla tudi iz tujih kolektivnih organizacij ter stanovskih združenj, kot so FERA, SCAPR in AEPO-ARTIS. Med člani Zavoda AIPA najdemo tudi največja imena slovenske kinematografije, najpomembnejše produkcijske hiše in najvidnejše igralce.

Pred Zavodom AIPA so zahtevne naloge evidentiranja nosilcev pravic oz. njihovih zastopnikov in njihovega repertoarja, kar bo v prvi polovici leta mogoče urediti že prek spletne strani. Posebno pozornost bodo posvetili delitvi nadomestil v skladu s sporedi predvajanih avdiovizualnih del, vzpostavitvi stikov s krovnimi organizacijami in sklepanju dvostranskih sporazumov s sorodnimi kolektivnimi organizacijami v tujini. Za plačnike nadomestil, kabelske operaterje, je zagotovo pomembno, da se njihove obveznosti ne spreminjajo, tudi sami pa so izrazili podporo institucionaliziranemu in transparentnemu zbiranju sredstev za lastnike avdiovizualnih pravic.

Odločilen korak k boljši filmski politiki v Sloveniji?
Na novinarski konferenci je poleg direktorja zavoda spregovoril tudi Igor Koršič, predsednik DSFU-ja: "Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev pozdravlja dodelitev licence Zavodu AIPA za kolektivno upravljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov za avdiovizualna dela. Vemo, da je bilo uveljavljanje avtorskih pravic pri nas dalj časa neurejeno, kar je za upravičence pomenilo nepopravljivo gmotno škodo. Zato je bila ustrezna ureditev tega vprašanja na prvem mestu programa sedanjega izvršnega odbora DSFU. Čeprav smo se zavedali, da gre za zahtevno nalogo, si ni bilo mogoče predstavljati, koliko preprek in kakšne je bilo treba premagati. Prepričani smo, da pomeni začetek delovanja Zavoda AIPA enega odločilnih korakov k boljši filmski politiki v Sloveniji. Čestitam vsem, ki so več let zavzeto delali na tem projektu! Brez znatne mere smelosti, zrelosti in poštenosti ne bi uspeli." Za konec je Koršič dodal še, da so nas doslej iz tujine obravnavali kot nekakšno "banana republiko", sedaj pa smo, upa, iz kroga takšnih republik izstopili.

Stanko Posega iz Združenja kabelskih operaterjev Slovenije pa je dodal, da pozdravlja ustanovitev Zavoda AIPA. Pravi, da na njihovem združenju upajo, da bo sodelovanje z zavodom konstruktivno in transparentno.

V svoji celotni karieri nisem kot scenarist in režiser filmov dobil nikakršnega nadomestila iz naslova kolektivnega uveljavljanja pravic. Verjamem, da bo z podelitvijo dovoljenja Zavodu AIPA od danes naprej drugače. Zato to dejanje več kot toplo pozdravljam.

Janez Burger, scenarist in režiser