Animirani film Čikorja an' kafe je dejansko videospot za istoimensko pesem Iztoka Mlakarja, saj se ta odvrti med filmom. Foto:
Animirani film Čikorja an' kafe je dejansko videospot za istoimensko pesem Iztoka Mlakarja, saj se ta odvrti med filmom. Foto:
Tudi Prehod še potuje po festivalih. Nazadnje je na Cipru prejel nagrado za scenografijo in kostume. Foto: Aleksandar Djurišić

Čikorja an' kafe, ki je sicer tudi dobitnik vesne za animirani film, je zadnji dve nagradi prejel ta mesec na festivalih v Texasu in v Los Angelesu. Za film Prehod pa so na 4. mednarodnem festivalu na Cipru nagradili Uršo Loboda za scenografijo in Bjanko Adžić Ursulov za kostume.

Miha Knific tekmuje v Cottbusu
Slovenski filmi vseh žanrov in dolžin še naprej potujejo po svetu. Do 15. novembra na 19. izdaji festivala v Cottbusu v tekmovalnem programu Dolga noč kratkih filmov Slovenijo zastopa Lovec oblakov Mihe Knifica, portoroški zmagovalec za kratki film in najboljšo scenografijo.

V tekmovalnem programu ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, ki poteka do 22. novembra, bodo v sredo v Slovenski kinoteki prikazali tudi kratki film Robutanje koruze Martina Turka. Iz Ljubljane bo film odpotoval na Slovaško, kjer se bo 27. novembra začel mednarodni festival v Bratislavi, so sporočili iz Filmskega sklada.

Tudi Slovenka in 9:06 po svetu
Celovečerna filma 9:06 Igorja Šterka in Slovenka Damjana Kozoleta se trenutno predstavljata slovenskemu občinstvu, a potujeta tudi po svetu. Slovenka je novembra na sporedu na treh celinah, saj so jo že oziroma jo še bodo predvajali na festivalih v Kairu, Leedsu, Solunu, Kijevu in Sao Paulu. Šterkov film na festivalu v Sevilli (6.-14. november) predvajajo v programu Canal ARTE, in to v izboru štirih igranih filmov iz Evrope. V estonski prestolnici Talinu ga bodo prikazali na festivalu "črnih noči", ki bo potekal med 27. novembrom in 6. decembrom.

Pokrajina št. 2 na poti do nominacije za oskarja
Slovenskega aduta za oskarja, Pokrajino št. 2 Vinka Möderndorferja, prikazujejo na festivalu evropskega filma, ki ga vsako leto organizira Ameriški filmski inštitut (AFI) v Washingtonu (5.-24. november), in v Kalkuti na festivalu, ki poteka med 10. in 17. novembrom.

Svojo posebno festivalsko pot si utira tudi dokumentarec Darfur - vojna za vodo Toma Križnarja in Maje Weiss, ki novembra gostuje na festivalih Amakula Kampala v Ugandi in Zaragozi v Španiji.