Pričujoča fotografija družine von Trapp je nastala leta 1946 na turneji po ZDA, Agathe von Trapp stoji skrajno desno v prvi vrsti. Foto: EPA
Pričujoča fotografija družine von Trapp je nastala leta 1946 na turneji po ZDA, Agathe von Trapp stoji skrajno desno v prvi vrsti. Foto: EPA
Družina Trapp zdaj upravlja z razkošno alpsko kočo v Vermontu. Foto: Trapp Family Lodge

Poslovila se je v hospicu v predmestju Baltimora, potem ko ji je že novembra zaradi strdka odpovedalo srce, so novinarjem sporočili njeni dolgoletni prijatelji.

V omenjenem muzikalu, ki je postal izjemna filmska uspešnica, je bila upodobljena kot Liesl, ki je zapela pesem Sixteen Going on Seventeen (ta odlomek iz filma si oglejte v videoposnetku spodaj). Čeprav ji je bila filmska različica zgodbe njene družine všeč, se ji je zdelo, da je bil njen oče prikazan kot preveč strog. Ko je prvič videla njegovo filmsko upodobitev, je jokala, je povedala Mary Louise Kane, prijateljica, ki je z Agathe von Trapp preživela pol stoletja.

Muzikal naveze Rodgers-Hammerstein iz leta 1959, po katerem je leta 1965 nastal film z Julie Andrews in Christopherjem Plummerjem v glavnih vlogah, je zgodba o pojoči družini, ki se pred nacisti skriva v avstrijskih Alpah. Resnična pojoča družina von Trapp je po Evropi in Severni Ameriki nastopala v 30. in 40. letih z očetom, avstrijskim mornariškim kapitanom Georgom Ritterjem von Trappom, in mačeho Mario.

Iz glasbene v turistično dejavnost
Štirje od pevcev iz družine so še živi: 96-letna Maria von Trapp, 81-letna Rosmarie von Trapp, 79-letna Eleonore "Lorli" von Trapp Campbell in 71-letni Johannes von Trapp. Ta je o zdaj pokojni sestri povedal, da je skrbno varovala svojo zasebnost, bila pa je nadarjena risarka skic. Pokopali jo bodo spomladi na pokopališču v kraju Stowe v Vermontu, kjer ima družina Trapp svojo brunarico, ki je urejena v avstrijskem alpskem slogu in je prava turistična znamenitost.

Družina von Trapp je namreč na začetku 40. let pred nacističnim režimom zbežala prav v Stowe na samotno kmetijo, obkroženo z gorami, ki jih je spominjala na ljubljeno Avstrijo. V ZDA so opustili predimek von. Leta 1950 so se začeli ukvarjati s turizmom in v svoji gorski koči s 27 sobami začeli sprejemati goste. Po požaru leta 1980 so poslopje popolnoma prenovili, zdaj tam stoji razkošna alpska koča s 96 sobami.