Z dolgo brado, maskerji in turbanom na glavi bi bila preobrazba Georgea Clooneyja v Osamo bin Ladna čisto predstavljiva, kajne? Foto: EPA
Z dolgo brado, maskerji in turbanom na glavi bi bila preobrazba Georgea Clooneyja v Osamo bin Ladna čisto predstavljiva, kajne? Foto: EPA

O tej zgodbi zdaj razmišljajo resnično vsi v Hollywoodu, tako da se bo najbrž razvila bitka za to, kdo bo dobil priložnost posneti kaj o tem.

Scott Miller za Reuters
Kathryn Bigelow je za Bombno misijo, film o ameriški vojaški ekipi za deaktiviranje eksplozivnih teles v Iraku, dobila oskarja za režijo in tako postala prva ženska, ki jo je doletela ta čast. Film je skupno dobil šest oskarjev, med njimi tudi za izvirni scenarij Marka Boala. Bo naveza Bigelow-Boal tako uspešno na platno prenesla tudi lov na Osamo? Foto: EPA

To je prva govorica o smrti na Twitterju, ki se je izkazala resnično.

Komik Jimmy Kimmel
Osrednji lik v parodiji Tere Bin Laden, ki je postala uspešnica, je igral eden največjih pakistanskih popzvezdnikov Ali Zafar. Film je bil zgodovinski, saj je Bollywood prvič namenil glavno vlogo pakistanskemu igralcu.

Bin Laden je mrtev! Prav tako kot možnosti republikancev na volitvah leta 2012.

Komik Jimmy Fallon
Na lov za Osamo bin Ladnom se je leta 2008 v komičnem dokumentarcu podal Morgan Spurlock.

Še nikoli nisem želel nikomur smrti, sem si pa z velikim veseljem prebral nekatere osmrtnice.

Mark Twain

Smrt Osame bin Ladna pa je dobra novica za Hollywood, saj so dosedanje upodobitve vojn v Iraku in Afganistanu v večini poskusov na blagajnah pogorele. Namesto duhamornih filmov o smrti in uničenju med civilisti in vojaki lahko zdaj studii ameriški ponos napolnijo z akcije polnimi filmi o lovu na najbolj iskanega moškega na svetu.

Ko bi le bil John Wayne še živ ali Arnold Schwarzenegger mlajši, pišejo pri Reutersu. Tako bi lahko kateri od njiju prevzel glavno vlogo v filmu o drznem napadu postavnih tjulnjev ameriške vojne mornarice na varovani kompleks v podeželskem Pakistanu. Predstavljajte si Sestreljenega črnega jastreba s srečnejšim koncem ali Umri pokončno v Islamabadu, še dodajajo.

Priložnost za takšen filmski podvig naj bi dobila z oskarjem nagrajena režiserka filma Bombna misija, Kathryn Bigelow. Filma, ki je navdušil kritike (in dobil šest oskarjev), občinstvo pa malo manj, saj je v blagajne prinesel le 17 milijonov dolarjev. Bo režiserki posneti uspešnico uspelo z "udarnejše" (za zdaj le delovno) naslovljenim Kill bin Laden?

Po pisanju spletne strani Deadline.com naj bi Bigelowova in scenarist Bombne misije Mark Boal že nekaj časa pripravljala projekt o zgodnejši (in neuspešni) misiji lova na bin Ladna. Čeprav podrobnosti o nastajajočem filmu niso znane, bosta filmarja zdaj morala scenarij napisati na novo in vanj vključiti najnovejše dogodke, se ugiba. A predstavniki režiserke za zdaj molčijo. Se pa šušlja, da naj bi v filmu Bigelowove glavno vlogo igral Joel Edgerton (As v rokavu). A kdo bo Osama, če ga bodo na platnu sploh pokazali? V našem uredništvu stavimo na Georgea Clooneyja, ki bi morda z brado in turbanom lahko spominjal na zloglasni "teroristični veleum".

Če gre soditi po preteklosti, tudi televizijci ne bodo počivali. V šestih mesecih po uspešni rešitvi izraelskih talcev v Ugandi leta 1976 so na televizijah predvajali kar dva filma na to temo. Tudi leta 2003, ko so v Iraku rešili vojakinjo Jessico Lynch, je akcija takoj dobila svojo televizijsko podobo.

Vojaška enota tjulnji, v izvirniku The Navy SEALs (okrajšava za SEa, Air in Land - morje, zrak in kopno) je bila že podrobneje predstavljena v akcijskem trilerju s takšnim naslovom iz leta 1990, v katerem je igral Charlie Sheen (a nanj glede na dobro znane izpade v zadnjem času najbrž ne gre računati?).

Režiser tega filma Lewis Teague je za Reuters povedal, da bi bil novi film na to temo lahko podoben United 93, upodobitvi resničnih dogodkov na enem od nesrečnih poletov 11. septembra 2001 v resničnem času, ali pa Touching the Void, ki je združil dokumentarne posnetke in rekonstrukcije dogodkov pred tragedijo.

V idealnih razmerah bi si filmarji zagotovili tudi sodelovanje s tjulnji, sploh glede na Teaguove besede, po katerih naj bi vojaška enota posnela vse svoje operacije. Seveda pa ne sme manjkati nekaj dobrih šal, še dodaja Teague, strokovnjak za Bližnji vzhod, ki je med pripravami na prej omenjeni projekt izpred 21 let leto dni preživel v tesnem sodelovanju s tjulnji v njihovem oporišču v San Diegu. "Vsekakor bi to naredil s humorjem. Da postaneš tjulenj, moraš biti zelo poseben - pogumen, žilav, s črnim humorjem, to je kot nekakšen čarovniški napoj bojevniške miselnosti."

Že lani pa je Hollywood "prehitel" Bollywood. Indijci so namreč posneli parodijo Tere Bin Laden (Brez tebe, bin Laden), zgodbo o mladem pakistanskem novinarju, ki mu nikakor ne uspe dobiti delovnega vizuma za ZDA. Nazadnje se v obupu zateče k skrajnemu ukrepu: posname lažni posnetek bin Ladna, ki ga namerava prodati novičarskim kanalom, kar pa ima seveda katastrofalne posledice ...

No, tudi Američani imajo že nekaj svojega materiala na to temo. Leta 2008 je komični dokumentarec na temo lova na bin Ladna posnel Morgan Spurlock, ki ga je svet spoznal zaradi razvpitega Super veliki jaz. V filmu Where in the World Is Osama Bin Laden? (Kje za vraga je bin Laden?) se je filmar podal na Bližnji vzhod, kjer je na hudomušen način o ameriški vojni proti terorizmu spregovoril z domačini. Sprva prestrašen zaradi senzacionalističnega medijskega poročanja o sovražnih muslimanih in Arabcih "na licu mesta" Spurlock spozna prijazne, izobražene, gostoljubne moške in ženske, ki se dobro zavedajo zgrešene ameriške politike, niso džihadisti, talibani ali Osamini teroristi. Se pa sreča z nekaj sovražnosti, precej ironično, pri dveh ameriških zaveznicah: v Izraelu in Savdski Arabiji.

Tiste, ki že nestrpno pričakujejo film(e), bo gotovo razveselila tudi novica, da v naslednjih tednih pri založbi St. Martin's Press izide delo nekdanjega ostrostrelca tjulnjev Howarda Wasdina, ki je napisal knjigo spominov Seal Team Six: Memoirs of an Elite Navy SEAL Sniper, v kateri opisuje svoje urjenje in služenje v Somaliji v 90. letih. In čeprav knjiga nima nič opraviti z bin Ladnom, so menda hollywoodski studii že stopili v stik z avtorjevimi zastopniki. Pri založbi Random House naj bi izdali zbirko esejev o bin Ladnu po materialu iz knjige The Longest War: The Enduring Conflict between America and Al-Qaeda Petra Bergna.

Tema, ki navdihuje komike
Smrt Osame bin Ladna pa zadnje dni ni polnila le novičarskih programov, ampak so iz dogodka črpali navdih tudi številni ameriški televizijski komiki. V pozdravnem nagovoru v svoji večerni oddaji je David Letterman občinstvo pozdravil: "Zdi se, da ste dobre volje. Ste uživali v zadnjem delu te sezone nadaljevanke o Osami bin Ladnu?"

Jon Stewart je razmišljal: "Najbrž bi moral biti malce v dvomih glede veselja o načrtovani smrti drugega človeškega bitja. Ampak - nisem!" Stewart je dodal še, da si namesto tega želi izvedeti podrobnosti, na primer o tem, kakšen izraz je imel bin Laden na obrazu, ko je dojel, da "helikopterji nad njegovo glavo niso tam zaradi prometnih in vremenskih napovedi".

Ob drugo najaktualnejšo temo ta hip se je, tako kot v uvodu citirani Letterman, obregnil tudi Jimmy Kimmel: "V času, ko je umrl bin Laden in sta se poročila Kate Middleton in princ William, je res razburljivo, če si v poslu izdelovanja spominskih krožnikov."

Na Twitterju je bil med največkrat citiranimi Jack Bauer, izmišljeni vladni agent iz serije 24. Njegovi "citati" so v glavnem izražali ponos glede pogumnih tjulnjev, ki jim je uspel veliki podvig. Komik Steve Martin je v svojem slogu na družabnem omrežju tvital: "Danes se pa res nič dogaja." Za enega najbolj tvitanih citatov pa je poskrbel legendarni komik, ki je že dolgo med pokojnimi: "Še nikoli nisem želel nikomur smrti, sem si pa z velikim veseljem prebral nekatere osmrtnice." Seveda, to so besede Marka Twaina.

Alenka Klun

O tej zgodbi zdaj razmišljajo resnično vsi v Hollywoodu, tako da se bo najbrž razvila bitka za to, kdo bo dobil priložnost posneti kaj o tem.

Scott Miller za Reuters

To je prva govorica o smrti na Twitterju, ki se je izkazala resnično.

Komik Jimmy Kimmel

Bin Laden je mrtev! Prav tako kot možnosti republikancev na volitvah leta 2012.

Komik Jimmy Fallon

Še nikoli nisem želel nikomur smrti, sem si pa z velikim veseljem prebral nekatere osmrtnice.

Mark Twain