Bo
Bo "ameriški ostrostrelec" na velikem platnu narodni junak ali problematičen lik? Foto: EPA
Chris Kyle se je ponašal z rekordnim številom ostrostrelskih ubojev v Iraku. Ubil naj bi 255 ljudi, uradno so mu jih priznali 160, med njimi tudi žensko, ki je v eni roki pestovala otroka, v drugi pa granato. "Moral sem to storiti, da bi zaščitil marince," se je Kyle, nekdanji pripadnik elitnega voda Tjulnjev, branil v pogovoru z revijo Time. Foto: Reuters

Natančnejši podatki o Spielbergovih razlogih ali okoliščinah za njegovo odločitev še niso znani. Gre za ekranizacijo avtobiografije pripadnika elitne enote ameriške mornarice Tjulnji Chrisa Kyla, ki slovi kot najboljši ostrostrelec v zgodovini ameriške vojske; v filmu po scenariju Jasona Halla naj bi ga odigral Bradley Cooper.

Kyle naj bi v svoji karieri od leta 1999 do 2009 ubil najmanj 150 ljudi. Po upokojitvi je pomagal ustanoviti fundacijo za pomoč vojaškim veteranom s posttravmatskim stresnim sindromom. Ta pogosto prizadene ameriške vojake, ko se vrnejo z bojišč.

Vojaka pa je na koncu doletela usoda njegovih žrtev. S prijateljem sta februarja letos s seboj na strelišče jugozahodno od Dallasa vzela vojnega veterana Eddieja Routha. Iz neznanega razloga je Routh, ki sicer tudi sam trpi za posttravmatskim stresnim sindromom, oba ubil.

Cooper mu "noče narediti krivice"
In čeprav je Spielberg očitno pregovorno vrgel puško v koruzo, je Cooper za film še vedno navdušen. Še v ponedeljek je za spletni portal Entertainment Weekly povedal, da čuti "neznansko odgovornost, da svojemu liku ne bi naredil krivice". No, konec koncev je bil prav Cooper tisti, ki je odkupil avtorske pravice za ekranizacijo knjige Ameriški ostrostrelec: Avtobiografija najsmrtonosnejšega ostrostrelca v zgodovini ameriške vojske.

Robokalipsa bo morala počakati
Tokrat je tako že drugič, da si je Spielberg med iskanjem projekta, ki bi se ga lotil takoj po z oskarjem nagrajenem Lincolnu, premislil. (Ne nazadnje je prav Lincolna pilil 11 let, preden se je končno lotil snemanja). V zadnjem letu je tako že pristal na Robopocalypse, priredbo znanstvenofantastičnega romana Daniela H. Wilsona; film sicer še vedno namerava posneti, a bi rad prej scenarij dal še v popravke.

Zmuzljivi Spielberg
Spielbergu se sicer večkrat primeri, da najprej napove svoje sodelovanje pri kakem projektu, nato pa ga v zadnjem hipu odpove. Nekaj podobnega se je zgodilo s filmsko priredbo drame Harvey, ki bi morala biti koprodukcija studiev DreamWorks in Fox. Tam so se pojavile težave pri razdelitvi vlog, saj je Tom Hanks naslovno vlogo zavrnil, češ da noče nastopiti v isti vlogi kot pred njim James Stewart, s katerim ga menda pogosto primerjajo.