Po tednu dni kritik in groženj z bojkotom je ameriška Akademija filmskih znanosti in umetnosti napovedala korenite spremembe za več rasne raznolikosti v svojem članstvu, ki odloča o oskarjevskih nagrajencih. Na fotografiji Chris Hemsworth in Cheryl Boone Isaacs med razglasitvijo nominirancev za oskarje leta 2014. Foto: EPA
Po tednu dni kritik in groženj z bojkotom je ameriška Akademija filmskih znanosti in umetnosti napovedala korenite spremembe za več rasne raznolikosti v svojem članstvu, ki odloča o oskarjevskih nagrajencih. Na fotografiji Chris Hemsworth in Cheryl Boone Isaacs med razglasitvijo nominirancev za oskarje leta 2014. Foto: EPA
Charlotte Rampling
Britanska igralka Charlotte Rampling, ki je letos nominirana za vlogo v filmu 45 let, je dejala, da je bojkot podelitve rasističen do belih ljudi. Po plazu kritik pa je svoje besede dopolnila s pojasnilom, da je raznolikost v filmski industriji pomembna, napovedane reforme Akademije pa se ji zdijo spodbudne. Foto: EPA
Val kritik so sprožile igralske kategorije, v katerih so drugo leto zaporedn nominirani zgolj beli igralci.
Val kritik so sprožile igralske kategorije, v katerih so drugo leto zapored nominirani zgolj beli igralci. Foto: EPA
Will Smith, Jada Pinkett-Smith in režiser Spike Lee so napovedali, jih na letošnjo podelitev ne bo.
Will Smith, Jada Pinkett-Smith in režiser Spike Lee so napovedali, jih na letošnjo podelitev ne bo. Foto: EPA
Oskarji
Nominirance in nagrajence izbira okrog 6.000 članov Akademije s pravico glasovanja. Foto: EPA

du zgrnile na podeljevalko najprestižnejših ameriških filmskih nagrad, je ta sprejela nekaj ukrepov za več rasne raznolikosti v svojem članstvu.

Potem ko je več zvezdnikov napovedalo bojkot letošnjih oskarjev, češ da so preveč beli, saj že drugo leto zapored v igralskih kategorijah ni nobenega temnopoltega predstavnika, je Akademija obljubila sveženj sprememb. Pomembnejše se navezujejo na sestavo upravnega odbora Akademije, ki trenutno šteje 51, v veliki večini belih moških članov. Kmalu naj bi ga zato razširili za tri nove sedeže, ki bodo rezervirani za manjšine. Kot obljubljajo, bo do leta 2020 v odboru najmanj 48 odstotkov žensk in 14 odstotkov pripadnikov manjšin.

O nominirancih in nagrajencih presoja 6.000 članov Akademije s pravico glasovanja, vsi so filmski ustvarjalci, denimo igralci, scenaristi in režiserji, med katerimi je po navedbah časopisa Los Angeles Times 94 odstotkov belcev in 77 odstotkov moških. Reforme predvidevajo tudi odvzem dosmrtne glasovalne pravice članom, ki niso več aktivni, ohranili pa jo bodo le tisti, ki so bili nominirani oziroma so osvojili oskarja.

Režiserka Ava DuVernay, ki se je lani s Selmo uvrstila v najprestižnejšo kategorijo za najboljši film, je obljube Akademije pospremila z besedami, da gre za dobre korake na dolgi in zapleteni poti. "Sramota je dober motivator," je twitnila. Težava namreč ni enoznačna, opozarjajo poznavalci, marveč gre za globlji problem, saj so ženske in manjšine že v samem izhodišču slabše zastopane pred in za kamerami. Ker filmska industrija ne ustvari dovolj filmov s temnopoltimi vlogami, jih člani Akademije teže nagradijo. Med tistimi, ki v hollywoodskih studiih vleče glavne niti, naj bi bilo 96 belcev.

Med glasnejšimi kritiki "belih" oskarjev je bilo ta teden slišati zakonca Jado Pinkett-Smith in Willa Smitha ter režiserja Spika Leeja, ki so napovedali tudi bojkot podelitve. Drugačnega mnenja je letošnja nominiranka za najboljšo žensko vlogo Charlotte Rampling (za vlogo v filmu 45 let), ki je obratno zahteve po raznolikosti označila kot rasistične do belih igralcev. "Nikoli ne moremo vedeti zagotovo, a morda si temnopolti igralci niso zaslužili nominacije," je 69-letna britanska igralka komentirala zahteve po raznolikosti. Na novinarsko vprašanje, ali bi morala Ameriška filmska akademija uvesti kvote, pa je odgovorila: "Zakaj bi klasificirali ljudi? Vsi so danes bolj ali manj sprejeti ... Nekdo bo vedno rekel o nekom, da je manj privlačen, o drugem, da je preveč temnopolt, o tretjem, da je preveč bel ..." Izrazila je pomislek, da bi morale biti zato povsod nujno prisotne manjšine.

Ramplingova je po burnem odzivu na družbenih omrežjih že izrazila obžalovanje, da je bila napačno razumljena. "Želela sem zgolj reči, da bo imela v idealnem svetu vsaka vloga enake možnosti, da pride v poštev ... Raznolikost je v naši industriji pomembna tema, o kateri je treba govoriti," pravi nominiranka, ki se ji zdijo napovedane spremembe Akademije spodbudne.

Caine: Glavno merilo je kakovost igre
Medtem je dvakratni dobitnik kipca Michael Caine temnopoltim kolegom položil na srce, naj bodo potrpežljivi, saj je sam oskarja prejel po dolgih letih čakanja. "Veliko temnopoltih igralcev je. Konec koncev ne moremo glasovati za igralca, ker je temnopolt. Ne moremo reči: Njemu dajem glas, sicer ni preveč dober, je pa temnopolt …" komentira lanski dobitnik častne nagrade Evropske filmske akademije in nadaljuje: "Pogoj je, da se dobro odrežeš in prepričan sem, da so igralci se. Videl sem Idrisa Elbo (Beasts of No Nation, op. n.) ... in zdel se mi je čudovit."

Velika pričakovanja položena v Chrisa Rocka
Po lani slabo sprejetem vodenju Neila Patricka Harrisa in najslabši gledanosti podelitve nagrad v zgodovini je Akademija v voditeljsko vlogo letos vpregla Chrisa Rocka, od katerega pričakuje goro zbadanj in šal, ki bodo mejila na ali celo presegala mejo rasizma v obratni smeri. Številni sicer komika pozivajo k odstopu, drugi pa ravno v voditeljski vlogi vidijo izvrstno priložnost, da ustrezno in predvsem odmevno nagovori problematiko.