Ko so pri znanstveni reviji New Scientist avtorja Kratke zgodovine časa vprašali, kaj najbolj zaposluje njegove možgane, je profesor z ugledne univerze Cambridge, znan kot tisti, ki je našel odgovore na nekatera najbolj zapletena vprašanja v sodobni fiziki, odgovoril:
Ko so pri znanstveni reviji New Scientist avtorja Kratke zgodovine časa vprašali, kaj najbolj zaposluje njegove možgane, je profesor z ugledne univerze Cambridge, znan kot tisti, ki je našel odgovore na nekatera najbolj zapletena vprašanja v sodobni fiziki, odgovoril: "Ženske. Popolna skrivnost so." Foto: Reuters
"Ker bi bil vsak dan lahko moj zadnji, sem skušal do konca izkoristiti vsako minuto," med drugim v filmu pove Hawking. Foto: EPA

Na filmskem festivalu v Cambridgeu je premiero doživel dokumentarni film Hawking. Režiser Stephen Finnigan v njem popisuje življenjsko zgodbo britanskega znanstvenika Stephena Hawkinga, ki mu je uspelo preseči svojo bolezen, zaradi katere je prikovan na invalidski voziček, in postati največji živeči znanstvenik.

"Ta film je osebno popotovanje skozi moje življenje," 71-letni Hawking napove v napovedi filma. Znanstvenik je sodeloval pri pisanju scenarija, ki ga podpisujeta še Finnigan in Ben Bowie, prav tako pa skozi film s svojim računalniško generiranim glasom pripoveduje o sebi.

Poleg samega Hawkinga v dokumentarcu o njem spregovorijo tudi njegovi sorodniki in prijatelji. Med drugim se spominjajo, kako je bistri študent, ki se je rad zabaval, postal izvrsten fizik, ki je pomagal razkriti marsikatero skrivnost vesolja, od velikega poka do črnih lukenj. Hawking sicer trpi za amiotrofično lateralno sklerozo (ALS), boleznijo gibalnih nevronov, zaradi katere je skoraj povsem hrom in govori s pomočjo naprave. Bolezen je pri njem začela kazati zobe proti koncu študijskih let.

Znanstvenik je milijonom ljudi po svetu na svojih predavanjih in v sloviti knjigi Kratka zgodovina časa razkril čudesa vesolja. Tudi zasebno Hawkingu ni bilo dolgčas. Poročen je bil dvakrat, s prvo ženo Jane Wilde pa ima tri otroke. "Ljubezen mi je dala moč za življenje," je dejal.

Finnegan je film zastavil kot intimni portret znanstvenikovega življenja: "Znano je, da prej ni želel govoriti o svoji zasebnosti, bil je zelo zadržan. Želel sem mu omogočiti, da vendarle spregovori o tem."

Premierno je bil film prikazan že marca v ameriškem Teksasu, a zgolj za izbrance, od petka pa ga prikazujejo v redni distribuciji ameriških, britanskih, irskih in nizozemskih kinematografov.