Simpsonovi so nezamenljivi tako po svoji prepoznavni podobi kot glasovih, česar se zavedajo tudi igralci, ki oživljajo priljubljeno animirano družino in njihove znance, zato si že dlje časa prizadevajo, da bi bili deležni tudi pri delitvi celotnega dobička serije in njenih junakov. Foto:
Simpsonovi so nezamenljivi tako po svoji prepoznavni podobi kot glasovih, česar se zavedajo tudi igralci, ki oživljajo priljubljeno animirano družino in njihove znance, zato si že dlje časa prizadevajo, da bi bili deležni tudi pri delitvi celotnega dobička serije in njenih junakov. Foto:
Homer, znamka
Homer na vsako pismo. Ena izmed znamk, s katero so pred leti proslavli 20-letnico animirane serije. Foto: EPA
Simpsonovi
Vsako novo epizodo Simpsonovih si ogleda približno 7,1 milijona gledalcev, to je kar 14 odstotkov manj kot lani in zares zanemarljivo malo v primerjavi z 21,7 milijona visoko gledanostjo v sezoni sezoni 1991/92.

Potem ko je kazalo, da bi lahko nižanje proračuna, namenjenega za animirano serijo z najdaljšim stažem na malih zaslonih, lahko pomenilo tudi konec prigod lenega Homerja, njegovega pobalinskega sina Barta in drugih članov družine Simpsonovih, je studio 20th Century Fox napovedal še 24. in 25. sezono.
Simpsonovi so letos vstopili v 23. sezono, njihovega konca pa so se gledalci ustrašili, ko je v javnost pricurljala vest o napetih pogajanjih med televizijo, ki je napovedala, da brez zmanjševanja stroškov ne bo šlo, kar bi v prvi vrsti pomenilo rez v honorarje posojevalcev glasov Harryja Shearerja, Dana Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith in Hanka Azaria.
Vsak od igralcev naj bi na leto za svoj 'glas' pri Simpsonovih zaslužil 8 milijonov dolarjev, producenti Foxa pa so zahtevali 45 odstotno znižanje stroškov. Podrobnosti novih pogodb z igralci niso znane, po poročanju Hollywood Reporterja pa naj bi neznani vir navajal, da so sprejeli 30-odstotno znižanje, 440.000 dolarjev, ki bi jih prejeli za vsako od 22 epizod na sezono.
Shearer je v pogovoru s producenti povedal, da je pripravljen sprejeti tudi 70-odstotno znižanje, vendar le, če dobijo igralci 'droben del' milijard dolarjev dobička, ki jih serija dobi z oglaševanjem. Del dobička namreč pripada ustvarjalcema Mattu Groeningu in Jamesu L. Brooksu, medtem ko igralske zasedbe ne pustijo zraven.
Si Fox še želi nadaljevati?
Shearer prizna, da so imeli sijajno obdobje in da naj nihče ne sočustvuje z njimi, ker je bil njihov honorar za normalne standarde smešno nizek. "Vendar, če upoštevam zadovoljstvo, ki smo ga tekom teh let dali tako veliko ljudem, in koliko milijard dolarjev dobička je News Corp. (lastnica televizijskega studia in mreže Fox, op. n.) zaslužila iz tega - dvomim, da je bila to zadnja Foxova poteza," je še tedaj dodal.
Pojavili so se dvomi, ali Fox sploh želi nadaljevati serijo. Če bi jo ukinili, bi namreč studio lahko potencialno sklenil donosnejše pogodbe za ponovitve legendarne serije.