Foto:
Foto:
Dobitnik nagrade za najboljši tujejezični dokumentarec.
Režiser filma Hustle & Flow je moral prodati svojo video- in DVD-zbirko, da je lahko financiral snemanje filma.
Eden od ustvarjalcev filma Murderball, ki govori o skupini tetraplegikov, ki igra šport, podoben ragbiju.

Prvega je režiral Ira Sachs, najboljši dokumentarec pa je "zakrivil" Eugene Jarecki. Občinstvo je izbralo celovečerec o rapu Hustle & Flow, nagrado občinstva za najboljši dokumentarec je dobil Murderball (Henry Alex Rubin in Dana Adam Shapiro), za najboljši neameriški film po izbiri občinstva pa je bil izbran danski Brothers (Susanne Brier).

Na splošno pa so na razglasitvi nagrad prevladovali filmi o vojni, svetovni politiki in osebnih tragedijah. Forty Shades of Blue tako na primer govori o Rusinji, ki se zaradi želje po življenju v Ameriki poroči z moškim, ki je dvakrat starejši od nje, ob tem pa se mora sprijazniti z novim razumevanjem same sebe.

Proti politiki Busha
Režiser nagrajenega dokumentarca Eugene Jarecki je ob prejetju nagrade pozval druge režiserje, naj se pridružijo boju, da bo ameriška zunanja politika spet vsebovala koncept dostojnosti.

Letos nove kategorije
V letos dodanih kategorijah, najboljši neameriški film in dokumentarec, pa sta slavila koprodukcijski film The Hero o ljudeh, ki skušajo po koncu vojne v Angoli zaživeti normalno, in nizozemski film Shape of the Moon, ki opisuje prilagajanje globoko katoliške družine na življenje v Indoneziji, ki je najštevilčnejša muslimanska država na svetu.

Film o zvodniku tudi odkupljen
Na Sundanceu pa tudi občinstvo izbere svoj najljubši film. Letos je to postal celovečerni film o raperski glasbi z naslovom Hustle & Flow, v kateri zvodnik preživlja krizo srednjih let, dogaja pa se na jugu ZDA. Dobil je tudi nagrado žirije za najboljšo kinematografijo. Vendar pa to še ni vse - film je dobil tudi distributerja, saj ga je za devet milijonov ameriških dolarjev kupil Paramount Pictures and MTV Films. Režiser filma Craig Brewer je bil nad nagrado in odkupom navdušen, saj je moral za snemanje prodati svojo celotno zbirko videokaset in DVD-jev. Po podelitvi je hudomušno pripomnil, da bo morda zdaj lahko odkupil svoj prodan zaklad.

Občinstvo za tetraplegike
Nagrado občinstva za najboljši dokumentarec pa je dobil film Murderball, ki govori o skupini tetraplegikov, ki z invalidskimi vozički igrajo šport, podoben ragbiju. Nagrado občinstva za najboljši neameriški film je dobil danski film Brothers o moškem, ki se mu življenje spremeni, ko njegov brat izgine na vojaško operacijo v Afganistan. Najboljši neameriški dokumentarec po izbiri občinstva pa je postal kanadski Shake Hands With the Devil: The Journey of Romeo Dallaire, ki govori o vojaški karieri moškega, ki poveljuje silam Združenih narodov v Ruandi med genocidom leta 1994.