Karpo Godina se je v New Yorku srečal z režiserji, s katerimi je ustvarjal nenavadni filmski projekt I Miss Sonia Henie (Pogrešam Sonio Henie). Foto: RTV SLO
Karpo Godina se je v New Yorku srečal z režiserji, s katerimi je ustvarjal nenavadni filmski projekt I Miss Sonia Henie (Pogrešam Sonio Henie). Foto: RTV SLO
Dušan Makavejev: Nevinost bez zaštite (Nezaščitena nedolžnost)
Na programu retrospektive jugoslovanskega črnega vala so bili tudi filmi Dušana Makavejeva, ki je sodeloval tudi pri projektu I Miss Sonia Henie.

Godinovi filmi so bili v kulturnem centru BAM v New Yorku prikazani kot del retrospektive jugoslovanskega črnega vala 60. let. Program bo v Brooklynskem centru potekal še do 23. septembra, Godina pa je bil edini od tokrat predstavljenih režiserjev, ki se je predstavil občinstvu. Med njim so bili tudi režiserji Miloš Forman, Buck Henry in Paul Morrissey.

Vsi pogrešajo Sonio Henie
Trojica velikih režiserjev se v Brooklynu ni znašla po naključju. Karpa Godino so namreč vsi trije režiserji spoznali že leta 1972, ko so se udeležili filmskega festivala v Beogradu. Tedaj je Godini uspelo Formana, Henryja in Morrisseyja prepričati k sodelovanju pri snemanju kratkega filma I Miss Sonie Henie (Pogrešam Sonio Henie). Pod tem naslovom - besede so izrek risanega lika Snoopyja - je Karpo Godina želel ustvariti projekt, pri katerem bi sodelovalo več režiserjev. Vsi bi v rokah držali isto kamero, s katero bi morali posneti isti kader v istem objektu, v filmu pa je moral biti stavek: "Pogrešam Sonio Henie." Pri filmu so poleg Godine in omenjene trojice sodelovali še Tinto Brass, Frederick Wiseman, Mladomir Puriša Djordjević in Dušan Makavejev.

Kaj so ponudili na ogled Newyorčanom?
Karpo Godina je newyorškemu občinstvu prikazal filme Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970), O ljubezenskih veščinah ali film s 14.441 kvadrati (1972) in Zdravi ljudje za razvedrilo (1971). Na sporedu retrospektive jugoslovanskega črnega vala so tudi filmi Želimirja Žilnika, Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića, Aleksandra Petrovića in drugih.