Terry Gilliam si zasluži nagrado z življenjsko delo, so odločili v Amsterdamu. Foto: EPA
Terry Gilliam si zasluži nagrado z življenjsko delo, so odločili v Amsterdamu. Foto: EPA

66-letni Terry Gilliam, ki je bil eden izmed ustvarjalcev legendarnega Montyja Pythona, bo nagrado dobil, "ker nikoli ne omejuje svoje domišljije", so sporočili iz Amsterdama, kjer se bodo "fantastični" filmski ustvarjalci zbrali med 18. in 25. aprilom.

Najprej je bil "vikend terorja"
Na Festivalu fantastičnega filma, ki bo letos že triindvajsetič, predstavljajo fantazijske in znanstvenofantastične filme ter tudi grozljivke, trilerje in japonske animeje. Leta 1984 se je festival začel kot "vikend terorja". Organizatorji se spominjajo, da so mediji o festivalu pisali kot o "srečanju za tečneže s trpežnimi želodci", danes pa ima nizozemski festival ugled "kultnega dogodka, na katerem se zberejo ustvarjalci fantazijskih, grozljivih in znanstvenofantastičnih filmov iz Evrope in drugod". Letošnje filmsko srečanje bo odprl Panov labirint mehiškega režiserja Guillerma del Tora, ki že nekaj mesecev pobira filmske nagrade, letos pa je dobil tudi tri oskarje.

Terry Gilliam se je med drugim kot režiser podpisal pod filme Brazil, Bratje Grimm in Strah in groza v Las Vegasu in Dvanajst opic. Nagrado za življenjsko delo sta v preteklosti že dobila režiserja Wes Craven in Paul Verhoeven.