Festival je v sredo odprl dokumentarni film o Nasu in njegovem prvem albumu Illmatic iz leta 1994. Foto: EPA
Festival je v sredo odprl dokumentarni film o Nasu in njegovem prvem albumu Illmatic iz leta 1994. Foto: EPA
Robert de Niro
Poleg številnih zvezdnikov s soustanoviteljem Robertom de Nirom na čelu festival vsako leto v spodnji Manhattan pritegne kakšne tri milijone ljudi. Foto: EPA

Film Matjaža Ivanišina bodo predvajali 21. aprila v sklopu programa Viewpoints, v katerem bodo prikazali 23 filmov, igranih in dokumentarnih. Režiser v Karpopotniku sledi popotovanju mladega Karpa Godine po Vojvodini, kjer je nastal nenavaden film ceste Imam jednu kuću, ki je danes ohranjen le fragmentarno.
Čast odprtja festivala je torej pripadala dokumentarnemu filmu Time Is Illmatic, ki predstavlja Nasov prvenec iz leta 1994. Med naslovi, ki se bodo predstavili na letošnjem festivalu, so še Dior et moi (Dior in jaz), dokumentarec Frederica Tchenga o francoski modni hiši Christian Dior in njenem umetniškem direktorju Rafu Simonsu, drama Gabriel Louja Howeja o težavnem mladoletniku, v katerem igra Rory Culkin, in vampirska komedija Summer of Blood (Krvavo poletje), ki jo podpisuje Onur Tukel.
55 svetovnih premier
Filmi prihajajo iz 32 držav, 55 jih bo doživelo svetovno premiero, podpisujeta jih 102 režiserja, od tega je za 37 režiserjev to filmski debut. Med režiserji je 22 žensk.
Festival je letos doživel 13. izdajo in je "odrasel", je ob odprtju dejal Robert de Niro.
Igralec in režiser je newyorški festival leta 2002 ustanovil z Craigom Hatkoffom in Jane Rosenthal, da bi z njim obnovili življenje v spodnjem Manhattnu po terorističnem napadu 11. septembra. Proti pričakovanjem ustanoviteljev je do danes postal ena najpomembnejših platform za promocijo neodvisnega filma na svetu.