Marko Šantić, dobitnik vesne za najboljšo režijo, je v filmu Zapelji me (produkcija RTV Slovenija) posnel portret mladih ljudi, ki skupaj najdejo zavetje, a jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. Foto: RTV SLO
Marko Šantić, dobitnik vesne za najboljšo režijo, je v filmu Zapelji me (produkcija RTV Slovenija) posnel portret mladih ljudi, ki skupaj najdejo zavetje, a jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. Foto: RTV SLO
Bo Bičkov Razredni sovražnik (v angleščini Class Enemy) prepričal zahtevno newyorško občinstvo? Foto: Slovenski filmski center
Ivanišinov Karpopotnik je z 49 minutami nekje na meji med kratkim in celovečernim dokumentarcem. Foto: Slovenski filmski center

V New Yorku bodo v stavbi Muzeja gibljivih slik v Queensu predvajali Zapelji me režiserja Marka Šantića, ki sodeluje na dogodku Panorama Europe (od 4. do 13. aprila). Prikazali bodo 17 evropskih filmov, ki sestavljajo programe večine svetovnih festivalov, vendar jih po navadi ameriško občinstvo zelo težko vidi. Pri pripravi dogodka sodelujejo kulturni centri in veleposlaništva, v slovenskem primeru pa veleposlaništvo v Washingtonu in Slovenski filmski center.

Za film Zapelji me, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija, je to prva predstavitev v ZDA, njegova uspešna pot se je začela oktobra na filmskem festivalu v Varšavi, kjer je prejel posebno omembo žirije, in se nadaljevala na festivalih v Sofiji, Bergamu, čez teden dni pa ga čaka tekmovalni program v nemškem Wiesbadnu (od 9. do 15. aprila).

Marko Šantić se projekcije v New Yorku ne bo osebno udeležil, zato pa bo tja odpotoval tretji slovenski režiser – Matjaž Ivanišin, ki bo gostoval na Tribeca Film Festivalu (16.–27. april). Njegov "posebni" dokumentarni film Karpopotnik bodo prvič predvajali 21. aprila.

Uvrstili so ga v program "viewpoint", v katerem bodo prikazali 23 filmov, najkrajši med njimi je ravno Karpopotnik (49 minut). V programu bodo prikazali tako igrane kot dokumentarne filme, med njimi npr. tudi zadnjega berlinskega zmagovalca Črni premog, tanki led. Za festival v Tribeci, ki ga je ustanovil Robert De Niro, dolžina Karpopotnika ne predstavlja ovir kakor tudi ni bila ovira za selektorje v Rotterdamu, kjer so film uvrstili v program kratkih filmov. Po New Yorku gre Karpopotnik v Lizbono in Rim, prav gotovo pa se bo ustavil še kje, so optimistični na Slovenskem filmskem centru.
Bičkov film Razredni sovražnik, ki je nastal v produkciji Triglav filma, je od januarja obiskal festivale v Palm Springsu, San Joseju, Clevelandu in Chicagu, zdaj pa je prišel tudi do New Yorka, kjer ga bodo pokazali med desetimi prvenci iz Nemčije, Izraela, Švedske, Nizozemske in ZDA. Dogodek so poimenovali First Time Fest in poteka od 3. do 7. aprila. Projekcija filma bo to nedeljo, 6. aprila, na njej bo tudi režiser. Nagrajenemu filmu bo pripadla pomembna nagrada: ameriška distribucija. Na festivalu, ki poteka v bližini slovitega Broadwaya, napovedujejo Michaela Moora, Petra Bogdanovicha, pa tudi Slasha, nekdanjega kitarista Guns N'Roses, ki se bo prvič predstavil tudi kot filmski producent.

Film Razredni sovražnik bodo dan prej, 5. aprila, prikazali tudi na festivalu v Minneapolisu (3.–19. april), kjer med šestimi filmi tekmuje v programu novih režiserjev, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.