Drevo Sonje Prosenc nagovarja predvsem z vizualnim jezikom in zgodbo podaja prek pazljivo komponiranih podob, ki slonijo na vizualno in simbolično dodelani barvni skali. Foto: Slovenski filmski center
Drevo Sonje Prosenc nagovarja predvsem z vizualnim jezikom in zgodbo podaja prek pazljivo komponiranih podob, ki slonijo na vizualno in simbolično dodelani barvni skali. Foto: Slovenski filmski center
Sovražnik odzadaj. Na fotografiji:  Aap Lindenberg kot avstrijski general v filmu Gozdovi so še vedno zeleni.
Na program Tržaškega filmskega festivala je vključen tudi Naberšnikov film, postavljen v čas prve svetovne vojne Gozdovi so še vedno zeleni.

26. izdaja festivala bo potekala med 16. in 22. januarjem v gledališči Miela in po nekaterih drugih tržaških prizoriščih. Jubileju Slovenskega filmskega centra (SFC) bodo posvetili 21. januar, pa tudi sicer bo na festivalu raznovrstna slovenska prisotnost. Na dan, posvečen SFC-ju, bodo v tekmovalnem programu predvajali Drevo, prvenec režiserke Sonje Prosenc. Projekciji bo sledila italijanska premiera predstave Hanne Preuss z naslovom Pavana za Antigono, slovenski dan pa bo zaokrožila projekcija filma Kaj pa Mojca režiserke Urše Menart.
Tesna vez med Kraševci
Od slovenskih naslovov prinaša program letošnjega festivala tudi film Živeti kamen, v katerem Jurij Gruden slika globoko vez med ljudmi, ki živijo na Krasu. Občinstvo festivala bo lahko videlo tudi avstrijsko-slovensko koprodukcijo Gozdovi so še vedno zeleni, dramo, s katero se je v čas prve svetovne vojne vrnil režiser Marko Naberšnik.
Slovenija je kot producent prisotna še pri dveh filmih iz tekmovalnega programa, in sicer srbskih Barbarih v režiji Ivana Ikića in hrvaškem Koscu Zvonimirja Jurića.
Ko Vzhod sreča Zahod
Organizatorji festivala bodo med 18. in 20. januarjem pripravili tudi koproducentko srečanje When East Meets West (Ko Vzhod sreča Zahod), na katerem se italijanski producenti in producenti iz Jugovzhodne Evrope srečajo z ustvarjalci iz tretje regije. Letošnja novost je razširitev srečanja iz Evrope v Severno Ameriko, vključili bodo tudi angleško govoreče države (Veliko Britanijo, Irsko, ZDA in Kanado). Med 22 izbranimi projekti se bo na srečanju predstavil tudi film Dober dan za delo režiserja Martina Turka.