Nominiranci bodo znani 23. januarja naslednje leto, končni dobitnik pa šele 3. marca, ko bomo podeljevali naslednjo
Nominiranci bodo znani 23. januarja naslednje leto, končni dobitnik pa šele 3. marca, ko bomo podeljevali naslednjo "letino" oskarjev. Foto: AP
Rudar
Žirija, ki je izbrala Rudarja za slovenskega kandidata za nominacijo za tujejezičnega oskarja, je o filmu med drugim zapisala, da so glavni in stranski liki izrisani jasno in da se gledalec vanje z lahkoto vživi. Izvrstna, večplastna igra Leona Lučeva, ki upodablja glavnega protagonista Alija, nas vodi globoko skozi njegova prepričanja in spoznanja ter naredi lik izjemno prepričljiv. Foto: Slovenski filmski center

Med letošnjimi filmskimi kandidati, ki so v mednarodni javnosti deležni največ pozornosti, so: First They Killed My Father, kamboški film v režiji Angeline Jolie (pri nas je dostopen naročnikom Netflixa), francoska drama BPM (Beats Per Minute) režiserja Robina Camilla, libanonski film The Insult, pod katerega se je podpisal režiser Ziad Doueiri, in norveška fantazijska drama Joachima Trierja z naslovom Thelma. Švedska satirična drama Kvadrat režiserja Rubena Ostlunda, nepričakovana zmagovalka filmskega festivala v Cannesu, je prav tako v igri za nominacijo. (Trenutno jo še lahko ujamete na platnu Kinodvora.)

Med državami, ki se prvič potegujejo za nominacijo, so Haiti s filmom Ayiti Mon Amour, Laos z grozljivko Dearest Sister in Sirija z dokumentarcem Little Gandhi.

Slovenija se v boj za nominacijo podaja s celovečercem Rudar v režiji Hanne Slak, ki ga je navdihnila resnična zgodba zasavskega rudarja Mehmedalije Alića (scenarij je nastal po njegovi avtobiografiji Nihče.). V filmu Alić, doma iz Srebrenice, že dolga leta službuje v zasavskem rudniku, ki je na prodaj. Uprava odpušča delavce in zapira neaktivne rove, Aliću pa zaupa nenavadno nalogo: raziskati mora rov, ki je zaprt že od konca druge svetovne vojne, in čim prej napisati poročilo, da v njem ni ničesar, pa čeprav rudar že zelo hitro posumi, da se za dvojnimi zidovi v temi nekaj skriva. Protagonist postane sinonim boja za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev, pa čeprav sam nima nobene zveze s političnimi trenji, ki jih to poglavje zgodovine povzroča med lokalnimi prebivalci.

Film Rudar je že dober teden na rednem sporedu slovenskih kinematografov. Poleg režiserke Hanne Slak je na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu vesno pobral tudi glavni igralec Leon Lučev, film Rudar pa je prejel še vesno za montažo.

Lani je oskarja za tujejezični film prejel iranski režiser Asghar Farhadi za film Trgovski potnik (The Salesman). Podelitve se ni udeležil zaradi nestrinjanja z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, da se sedmim muslimanskim državam, med njimi Iranu, prepove vstop v ZDA.

Nominiranci bodo znani 23. januarja 2018, zmagovalca bodo razglasili na podelitvi oskarjev 4. marca.