Merv Griffin je nase opozoril v 50. letih s skaldo I've Got a Lovely Bunch of Coconuts. Foto: Reuters
Merv Griffin je nase opozoril v 50. letih s skaldo I've Got a Lovely Bunch of Coconuts. Foto: Reuters
Merv Griffin
Merv Griffin se tudi podpisuje pod glasbo, ki je spremljala napeto razmišljanje ob zadnjem vprašanju Jeopardyja. Foto: Reuters

Griffin je prvo slavo doživel v 50. letih, ko je prepeval I've Got a Lovely Bunch of Coconuts, nato pa je 23 let vodil oddajo, ki je nosila njegovo ime (The Merv Griffin Show) in leta ostala ena najuspešnejših šovov na ameriški televiziji. Z oddajama Jeopardy! in Kolo sreče (Wheel of Fortune) je Griffin ustvaril stalnici programa ameriške televizije.

Jeopardy! je v zgodnjih 60. letih zasnoval na navdušenju, ki ga je čutil do raznih ugank in sestavljank v otroških letih, in si zamislil igro, v kateri morajo tekmovalci na dane besede sestaviti primerno vprašanje. Griffin je prav tako avtor glasbene podlage, ki so jo zaigrali vsakokrat, ko so tekmovalci tuhtali ob zadnjem vprašanju. Kot je nekoč zaupal, je porabil približno 30 minut, da je napisal skladbo, ki mu je sčasoma prinesla celo bogastvo.

Mnogo več kot navaden poslovnež
Zvezdnik, ki si je premoženje nagrebel tudi s pomočjo vlaganja v nepremičnine, je bil na vrhuncu svoje kariere lastnik 17 hotelov in vrste igralnic na Bahamih, v New Jerseyju in na Atlantic Cityju. Griffinovi prijatelji, ki so ga v bolnico odpeljali sredi julija, ga opisujejo kot iznajdljivega poslovneža, čigar šarm in dobrota sta zamaskirali odločnost in trdnost. "Raje bi igral Jeopardy!, kot pa da ga živim," se je Griffin pošallil, ko so ga odpeljali v bolnišnico.

Griffin je živel v svojem dvorcu v Beverly Hillsu, precej časa pa je preživel tudi na ranču v Palm Springsu. Leta 1958 se je poročil z radijsko voditeljico Julann Wright (par se je ločil leta 1973), s katero ima sina. Trenutni voditelj Kolesa sreče Pat Sajak se Griffina spomnija kot nekoga, ki še zdaleč ni običajen poslovnež. "Merv je poznal prav vse. Kadar sem bil z njim, sem srečal najbolj zanimive in slavne ljudi na svetu."