Blake Edwards je umrl za posledicami pljučnice, obkorožen s člani svoje družine. Foto:
Blake Edwards je umrl za posledicami pljučnice, obkorožen s člani svoje družine. Foto:
41 let je bil z igralko Julie Andrews, ki je igrala tudi v številnih njegovih filmih. Foto: EPA
Leta 2004 na podelitvi oskarjev. Foto: EPA

Edwardsov predstavnik za tisk je javnosti sporočil, da je režiser umrl za posledicami zapletov pri pljučnici na centru za zdravje St. John's Health Center v Santa Monici, z ženo Julie Andrews in drugimi člani družine ob strani.

Edwards se je rodil 26. julija 1922 v Oklahomi. Sprva se je poskusil uveljaviti kot igralec, vendar se je že čez nekaj let, v poznih 40. letih prejšnjega stoletja, obrnil k pisanju in še pozneje tudi k režiji. Za njegovo 'zlato dobo' veljajo 60. leta, ko je med drugim posnel filmski klasiki Zajtrk pri Tiffanyju z Audrey Hepburn v glavni vlogi ter Dneve vina in vrtnic z Jackom Lemmonom v glavni vlogi.

Režiser s smislom za humor
Ko pa je leta 1963 posnel film Pink Panter, v veliki večini je napisal tudi scenarij, o smešnem francoskem detektivu Jacquesu Clouseauju in mladega Petra Sellersa postavil v glavno vlogo, je igralcu pomagal med zvezde velikega formata, sam pa se je ustoličil kot režiser z ostrim očesom za igralce in smislom za humor ter satiro. Leta 2002 je dobil nagrado za življenjsko delo ceha ameriških scenaristov (Writers Guild of America) in ob tej priložnosti povedal, da je bilo prav s Sellersom najbolj zabavno delati, pa tudi najbolj težavno: "Ko je bil v vrhunski formi, je bil zelo zabaven. Ko pa je bil depresiven in jezen na svet, pa je bil nemogoč."

Prvemu Pink Panterju so sledili še številni drugi. Danes se morda najprej spomnimo tistih s Stevom Martinom v glavni vlogi. Za večino filmov iz te serije in pozneje tudi TV-nadaljevank je posnel in napisal scenarije prav Edwards. K prepoznavnosti filma je doprinesla tudi glasba Henryja Mancinija.

Padci in vzponi
Vendar pa se je njegova karierna pot v 70. in 80. letih obrnila v drugo smer, ko so bili filmi, kot je Darling Lili (Draga Lili), popolna polomija. A se je leta 1981 pobral s tal in napisal scenarij za film S. O. B. Že prihodnje leto je znova končal med najbolj zaželenimi imeni Hollywooda, ko mu je ponovni veliki met uspel s filmom Victor Victoria, v katerem je njegova žena Julie Andrews odigrala pevko, ki se s težavo prebija skozi življenje in uspe šele, ko začne peti preoblečena v moškega.

Edwards je bil poročen dvakrat, drugič z igralko Julie Andrews. Skupaj sta, v 41 letih zakona, vzgojila pet otrok, tri iz različnih zakonov in dve posvojeni siroti iz Vietnama.