Peter Vaughan je v Igri prestolov igral grajskega mojstra Aemona, ki da Jonu Snowu marsikateri dragoceni nasvet. Foto: Promocijsko gradivo
Peter Vaughan je v Igri prestolov igral grajskega mojstra Aemona, ki da Jonu Snowu marsikateri dragoceni nasvet. Foto: Promocijsko gradivo
Peter Vaughan
Vloga v TV-drami Our Friends in the North mu je prinesla nominacijo za bafto. Foto: Promocijsko gradivo

"Potrjujem žalostno vest, da je ob 10.30 umrl Peter Vaughan. Umrl je spokojno, obdan s svojo družino," je v izjavi za javnost dejala njegova agentka Sally Long-Innes. V svoji več kot 75 let dolgi karieri je filmski, televizijski in gledališki igralec nastopal ob vrsti zvenečih imen, med drugim ob Anthonyju Hopkinsu, Franku Sinatri in Ronnieju Barkerju.

Čeprav se je pojavil le v treh epizodah, si ga bo britansko občinstvo verjetno najbolj zapomnilo po vlogi Harryja Grouta v legendarni humoristični seriji Porridge. Novo generacijo oboževalcev pa je osvojil v vlogi modrega Aemona Targaryena v eni najbolj gledanih TV-serij Igra prestolov.

Peter Vaughan se je rodil leta 1923 v manjšem mestu Wem v Shropshiru. Na filmskem, gledališkem in televizijskem prizorišču se je uveljavil v šestdesetih letih 20. stoletja. Leta 1967 je s Frankom Sinatro nastopil v vohunskem trilerju The Naked Runner.

Med njegovimi vlogami velja omeniti še upodobitev avtoritativnega očeta v seriji Citizen Smith. Nominacijo za bafto mu je prinesla vloga dementnega očeta Christopherja Ecclestona v TV-drami Our Friends in the North, v kateri je nastopil ob Marku Strongu, Gini McKee in Danielu Craigu. Vlogo je pozneje opisal kot svojo najpomembnejšo televizijsko izkušnjo. "Zame je bilo pri tem pomembno, da sem ljudem pokazal grozo alzheimerjeve bolezni." To je bil eden prvih primerov, ko so lahko pokazali, kako bolezen napreduje in kako se človek z njo spopada, je dejal. "Bilo mi je v izredno čast, da sem lahko odigral vlogo, ki je tlakovala pot."

V filmu Ostanki dneva (The Remains of the Day) smo ga ob Hopkinsu in Emmi Thompson videli v vlogi ostarelega butlerja Williama Stevensa.

Sam sebe je Vaughan opisal kot značajskega igralca, češ da ni pravega videza za romantične vloge. "Če si značajski igralec, ti ni treba čakati na naslednjo glavno vlogo," je nekoč dejal. "Kdor pa je material za glavno vlogo, mora počakati na naslednjo priložnost. Včasih lahko to pomeni zelo dolga obdobja brez dela."