Beresino so nekateri označili za eno najboljših črnih komedij v 90. letih. Foto: Schmidova uradna stran
Beresino so nekateri označili za eno najboljših črnih komedij v 90. letih. Foto: Schmidova uradna stran
Častni leopard
Častnega leoparda je Schmid prejel leta 1999. Foto: EPA

V Locarnu, kjer so mu leta 1999 nagrado podelili, so se mu v nedeljo, ko je prišla novica o njegovi smrti, poklonili s projekcijo njegovega dokumentarca Toskin poljub, ki ga je leta 1984 posnel v domu za ostarele. Schmid, ki je umrl star 64 let, je bil med drugim znan po filmu Beresina ali Zadnji dnevi Švice, sodelovanju z režiserjem Rainerjem Wernerjem Fassbinderjem, v čigar filmih je tudi igral, in po režiranju več opernih del, ki se jih je loteval v 80. letih.

Režiser 13 filmov
Schmid se je kot režiser podpisal pod 13 filmov, med drugim pod filme Hécate, Zwischensaison, The Written Face, Linda Di Chamounix in Beatrice Di Tenda. Njegovo razmerje s filmom se je začelo v 60. in 70. letih, ko je sin hotelirja svoj pečat pustil na filmih Trgovec z letnimi časi in Lili Marlen, pri katerih ga je vodil Fassbinder, medtem ko ga je leta 1977 k sodelvoanju pri filmu Ameriški prijatelj povabil tudi Wim Wenders.

Smrt je treba slaviti
Schmid, čigar snemanje zadnjega filma Julija izgine so morali v začetku leta zaradi bolezni preložiti, si je vedno želel, da bi slavili njegovo smrt, je medijem zaupal Nicolas Bideau, pri zveznem uradu za kulturo pristojen za filmsko dejavnost, ki je dejal tudi, da je umrli režiser vedno povedal tisto, kar je mislil - sicer včasih malo grobo, a vedno na dovolj poetičen način. Spominu na kolega pa se je poklonil tudi Alain Tanner, ki je ocenil, da so bili njuni filmi povsem različni, a ga je klub temu občudoval, še posebej njegov film La Paloma iz leta 1974 in druge zgodnejše filme.