Zamisel o liku ženske, ki ves čas s seboj nosi poleno, sta Catherine Coulson in David Lync začela premlevati že v sedemdesetih letih med snemanjem filma Eraserhead. Foto:
Zamisel o liku ženske, ki ves čas s seboj nosi poleno, sta Catherine Coulson in David Lync začela premlevati že v sedemdesetih letih med snemanjem filma Eraserhead. Foto:
Twin Peaks
Leta 1991 je Twin Peaks osvojila tri zlate globuse. Danes velja za eno najvplivnejših serij v zgodovini televizije.

Danes sem izgubil eno svojih najbližjih prijateljic, je v izjavi zapisal režiser, ki je Coulsonovo skupaj s praktično celotno izvirno zasedbo serije zbobnal skupaj za težko pričakovano novo sezono. "Catherine je bila čisto zlato. Prijateljem je bila vedno na voljo, do ljudi, družine in dela pa gojila veliko ljubezni. Bila je neutrudna delavka," je po poročanju BBC-ja igralko opisal Lynch. Imela je izjemen smisel za humor in bila je poduhovljena, je dodal. "Bila je gospa s polenom."
Z Lynchem sta prvič sodelovala leta 1974 v kratkem filmu The Amputee, tri leta pozneje pa bila Catherine Coulson asistentka režije pri njegovem celovečernem prvencu Eraserhead. Že tedaj sta začela premlevati idejo o ženski, ki se naokoli sprehaja s polenom. Lik, ki ga je nekoč opisala kot "edino normalno osebo v seriji." Leta 1992 je svojo vlogo ponovila tudi v filmski predzgodbi Twin Peaks - Ogenj hodi z menoj. Igrala je gospa, ki je s seboj ves čas prenašala poleno, saj je bila s tem v mistični povezavi. Verjela je, da ji poleno odkriva vse skrivnosti, vključno z največjo - kdo je ubil Lauro Palmer.

Odštevanje do prve epizode novega poglavja
Catherine Coulson se je poslovila v času, ko se tv-mreža Showtime s pospešenim tempom pripravlja, da bi z novimi poglavji iz čudaškega mesteca Twin Peaks ujela 25-letnico konca ene najvplivnejših serij v televizijski zgodovini. Lynch je aprila z umikom od projekta za hip sicer prestrašil oboževalce, ki so pred četrt stoletja spremljali napeto razpletanje skrivnostnega umora Laure Palmer, a jih po spravi s tv-mrežo kmalu pomiril. Čeprav se omenja, da bo vloge potrdila praktično celotna izvirna ekipa, naj bi uradno sodelovanje potrdil le Kyle MacLachlan, ki mu je leta 1990 vloga agenta Dala Cooperja prinesla največ slave. Prvotno je bila premiera prve epizode nove sezone napovedana za leto 2016, zdaj pa se kot prvi mogoč datum vse bolj premika v 2017.
Nadaljevanka, ki velja za znanilko velikih televizijskih serij filmskih dimenzij, kakršni sta Sopranovi in Skrivna naveza, je v svojem sklepnem letu 1991 osvojila tri zlate globuse, med drugim za najboljšo tv-serijo in najboljšega igralca (Kyle MacLachlan).