Peter Carsten se je mimobežno pojavil tudi v režijskem prvencu Gorana Vojnovića, Piran - Pirano. Foto: Kolosej
Peter Carsten se je mimobežno pojavil tudi v režijskem prvencu Gorana Vojnovića, Piran - Pirano. Foto: Kolosej
Carsten je nastopil v več jugoslovanskih filmih in serijah, tudi v kultni Vrnitvi odpisanih.

Carsten se je rodil 30. aprila 1929 v bavarskem Edelsfeld-Weissenbergu. Izšolal se je za bančnega delavca, po drugi svetovni vojni pa se je posvetil študiju igre. Na odrske deske je prvič stopil leta 1948 v Mladinskem gledališču Hannover.

Zaigral je v več kot 100 vlogah, širši javnosti pa se je v zavest vtisnil z vlogo nacističnega poveljnika Kowalskega iz nemške filmske trilogije 08/15, posnete po romaneskni predlogi Hansa Hellmuta Kirsta. Po uspehu trilogije je seveda dobil še cel kup vlog vojakov in višjih oficirjev, med njimi v filmih Nachts, wenn der Teufel kam (1957) Roberta Siodmaksa in Hunde, wollt ihr ewig leben Franka Wisbarsa.

Z ramo ob rami z velikimi imeni evropskega filma
Nastopal je tudi v mednarodnih koprodukcijah, med njimi v filmu La grande strada azzurra (1957) ob boku francoskega šansonjerja in zvezdnika Yvesa Montanda in v filmu Katanga z avstralskim igralcem Rodom Taylorjem.

Poleg vlog v vojnih filmih se je preizkusil še v drugih filmskih žanrih. Z Romy Schneider je zaigral v romantični komediji Scampolo (1958), ob boku Klausa Kinskega pa je zaigral v vesternu Satan der Rache (1969).

Z začetnikom moderne slovenske kinematografije, filmskim režiserjem češkega rodu Františkom Čapom, je leta 1957 v Sečoveljskih solinah, Piranu in okolici snemal koprodukcijski film v italijanskem jeziku Kruh in sol (La ragazza della salina), v katerem je zaigral ob Marcellu Mastroianniju.

Pečat je pustil tudi na jugoslovanskem filmu
V 70. letih se je Carsten preselil v Jugoslavijo, kjer je sodeloval v številnih filmskih in televizijskih produkcijah. Med njimi sta seriji Partizani in Povratek odpisanih ter partizanska filma Pakleni otok (1979) in Partizanska eskadrila (1979) z Velimirjem 'Bato' Živojinovićem.