Med predvajanimi filmi bo tudi Adria Blues. Foto: Adriablues.com
Med predvajanimi filmi bo tudi Adria Blues. Foto: Adriablues.com
60
Festival je letos jubilejen. Foto: Pula film festival

Organizatorji zatrjujejo, da se obeta eden najatraktivnejših puljskih filmskih festivalov od osamosvojitve Hrvaške. Med 20. in 27. julijem bo v nacionalnem programu prikazanih 14 filmov, med katerimi bo omnibus Kratki stiki zunaj konkurence. Deset celovečernih filmov tekmuje za zlato areno v programu manjšinskih koprodukcij.

Med filmi na programu je tudi pet koprodukcij hrvaških in slovenskih filmskih ustvarjalcev. Celovečerec Adria Blues režiserja Miroslava Mandića in Dvojina, ljubezenska drama Nejca Gazvode sta bila uvrščena v tudi v program filmskega festivala v Karlovih Varih.

Poleg njiju so na program manjšinskih koprodukcij uvrščene še tri drame slovenskih avtorjev - Nahrani me z besedami v režiji Martina Turka, Srečen za umret Matevža Luzarja ter Šanghaj v režiji Marka Naberšnika.

Veliko pozornosti bo najverjetneje pritegnila drama Krugovi srbskega režiserja Srđana Golubovića, ki je prejel nagrado na festivalu Sundance, opažena pa je bila tudi v spremljevalnem programu Berlinala.

Med koprodukcijami bo prikazana tudi erotična drama Goltzius and the Pelican Company znanega nizozemskega režiserja Petra Greenawaya, v Pulju pa bosta na sporedu še študenta praške filmske šole, znana iz jugoslovanskih časov - Goran Paskaljević z dramo Ko svane dan in Goran Marković s komedijo Falsifikator. Festival bo sicer uvedla nova televizijska komedija Daliborja Matanića Majstori.

Na programu bodo tudi novi filmi znanih hrvaških filmskih režiserjev, kot sta Zrinko Ogresta (Projekcije) in Lukas Nola (Šuti). Z drugim celovečercem se bo predstavil igralec Filip Šovagović, ki je za film Visoka modna napetost angažiral nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića.

Vsak dan štirje filmi
Umetniški direktor festivala Zlatko Vidačković je napovedal, da bodo po odprtju festivala v soboto, 20. julija, vsak dan na sporedu štirje filmi, za konec pa bodo pripravili hrvaški filmski maraton.

Puljski filmski festival je najstarejša in najbolj obiskana filmska prireditev na Hrvaškem. Lani ga je obiskalo slabih 80.000 gledalcev.