Eddieju Murphyju - ki si je med odmorom od komedij, v katerih igra debele ženske, uspel priboriti oskarjevsko nominacijo za Sanjska dekleta - očitno polomije, kakršna je bila Pluto Nash, ne škodijo. Foto: Warner Brothers
Eddieju Murphyju - ki si je med odmorom od komedij, v katerih igra debele ženske, uspel priboriti oskarjevsko nominacijo za Sanjska dekleta - očitno polomije, kakršna je bila Pluto Nash, ne škodijo. Foto: Warner Brothers

Kar naenkrat vsi začnejo "pametovati" in se naglas spraševati: "Kdo hudiča je mislil, da je to dobra zamisel?" Kritiki so neizprosni, da o praznih kinodvoranah niti ne zgubljamo besed. Na kocki so kariere režiserjev in igralcev ...

Kakršne koli ocene o kakovosti filmov so seveda subjektivne, a predstavljamo vam seznam desetih največjih filmskih spodrsljajev zadnjega desetletja (sestavili so ga pri agenciji Reuters), ob katerih se je zgrozila še tista peščica gledalcev, ki si jih je šla dejansko ogledat.

Spodaj si oglejte napovednike za največje filmske spodrsljaje desetletja. Se strinjate s tem seznamom ali mislite, da so hollywoodski filmarji v zadnjih desetih letih posneli kaj še bolj pretresljivo slabega?

10. THE SPIRIT
Prihod v kinematografe: 25. december 2008
Ocenjeni stroški: 60 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 19,8 milijona dolarjev
Frank Miller, mož, ki je ustvaril stripovski uspešnici 300 in Mesto greha in na novo definiral Batmana in Daredevila, je režiral tudi to priredbo stripovskega junaka Willa Eisnerja. Saj s Samuelom L. Jacksonom v glavni vlogi in številnimi lepoticami ni moglo iti nič narobe? Pa je šlo: na platnu so bile močno stilizirane, skoraj črno-bele podobe videti katastrofalno. Pregrešno dragi film so raztrgali oboževalci, ki so Millerju svetovali, naj se vrne k stripom, in kritiki, ki so se spravili predvsem na prenapihnjenost filma in estetiko. Na koncu so se razšli še partnerji v produkcijskem podjetju Odd Lot Entertainment, in to po 23 skupnih letih.

9. GRINDHOUSE
Prihod v kinematografe: 6. april 2007
Ocenjeni stroški: 67 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 25 milijonov dolarjev
Quentin Tarantino in Robert Rodriguez sta se z Grindhousom želela pokloniti krvavim B-filmom. Vsak izmed njiju je posnel en film, ki sta ju nato združila v enega - več kot tri ure trajajočega. Film je štartal slabo, zelo slabo, zato ga je producent Harvey Weinsten razdelil na dva dela - Death Proof in Planet Terror - in ju na mednarodne trge poslal ločeno. To je sicer prineslo nekaj (no, relativno malo) denarja njegovemu podjetju, je pa razbesnelo filmske puriste, ki so se jezili zaradi "kvarjenja" izvirnika. Je pa Tarantino vtis pri Weinsteinu letos popravil z Neslavnimi barabami, ki so prinesle kar 120 milijonov dolarjev.
8. ROLLERBALL
Prihod v kinematografe: 8. februar 2002
Ocenjeni stroški: 70 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 19 milijonov dolarjev
John McTiernan se je lotil predelave filmske klasike Normana Jewisona iz leta 1975. In ustrelil v prazno. Že zasedba je prišla z vseh vetrov - Jean Reno, Chris Klein, LL Cool J in Rebecca Romijn - Stamos - in je bolj spominjala na kakšno zasedbo ameriške različice "zvezdniške" Kmetije. Film pogorel na blagajnah in uničil McTiernanovo kariero, ki odtlej ni posnel nobenega filma več (se je pa pred tem lahko pohvalil z uspešnicama Zadnji akcijski junak in 13. bojevnik).
7. INVAZIJA
Prihod v kinematografe: 17. avgust 2007
Ocenjeni stroški: 80 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 15,1 milijona dolarjev
Nicole Kidman ne bi mogla bolje začeti desetletja - v polno je zadela s filmi Moulin Rouge, Obiskovalci in Ure do večnosti. A po letu 2002 je njena kariera nekako zamrznila, kot da bi jo ugrabilo kakšno bitje in se naselilo vanjo. In ravno proti takim bitjem se bori v hollywoodski predelavi filma Invasion of the Body Snatchers iz leta 1957. (Zelo) neuspešno.
6. CATWOMAN
Prihod v kinematografe: 23. julij 2004
Ocenjeni stroški: 100 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 40 milijonov dolarjev
Trenutek, ko bo vroči lik Michelle Pfeiffer v črnem lateksu iz filma Batman se vrača dobil lasten film, je bil neizogiben. A ko se je neizogibno zgodilo leta 2004, tokrat s Halle Berry v glavni vlogi, je šlo nekaj zelo narobe. Filma ni mogla rešiti niti takrat še dokaj sveža oskarjevka Berryjeva, niti Sharon Stone v vlogi njene zlobne nasprotnice, niti Pitof, francoski filmar, ki je debitiral v ZDA. Najbrž ni treba pojasnjevati, da se je nato vrnil v domovino in ni več posnel celovečerca. Očitno ženske superjunakinje resnično ne pritegnejo ljudi v kinodvorane, kot že dolgo ugotavljajo studijski šefi.
5. TOWN & COUNTRY
Prihod v kinematografe: 27. april 2001
Ocenjeni stroški: 90 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 6,7 milijona dolarjev
25 let po tem, ko je občinstvo zapeljeval v Šamponu, se je (zdaj že sivolasi) Warren Beatty odločil, da je pravi čas za še eno "seksi komedijo", a z malce starejšim krogom vpletenih prijateljev. Nekako mu je uspelo prepričati studio New Line, ki se po navadi usmerja na mlajši trg, da so za film zagotovili sredstva. Polomijo Town & Country so snemali kar tri leta, v njem Beatty igra newyorškega arhitekta, ki vara svojo ženo (Diane Keaton) z več različnimi ženskami. Gary Shandling je njegov najboljši prijatelj, ki se trudi svetu razkriti, da je gej, Charlton Heston pa igra - ne boste verjeli - obsedenca z orožjem.
4. GIGLI
Prihod v kinematografe: 1. avgust 2003
Ocenjeni stroški: 54 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 6,1 milijona dolarjev
Na začetku novega stoletja sta bila Ben Affleck in Jennifer Lopez - za tabloide Bennifer - zares vroč par. Ben je ravno dobil oskarja za scenarij Dobrega Willa Huntinga in si ugled utrdil z vlogama v Pearl Harborju in Vsoti vseh strahov - skratka, njegova kariera je cvetela. Jennifer je nizala glasbene uspešnice in igrala v romantičnih komedijah, kot sta Načrtovalka porok in Zgodilo se je na Manhattanu. A romantične iskrice na platnu niso bile dovolj. Morda je bila težava že v naslovu - kako za vraga se ta beseda izgovori? Bennifer sta se razšla leta 2004, tik preden sta si platno delila v še eni polomiji: Jersey Girl.
3. LAND OF THE LOST
Prihod v kinematografe: 5. junij 2009
Ocenjeni stroški: 100 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 65 milijonov dolarjev
Film z Willom Ferrellom v glavni vlogi paleontologa, ki odpotuje v vzporedno vesolje, je nastal po predlogi tv-oddaje Land of the Lost iz 70. let ... In pogorel. Morda je zaradi "straniščnega" humorja odvrnil družine z otroki, starejših pa tako ni pritegnil ... Menda sta prav zaradi tega filma "letela" dva šefa z Universala.
2. BATTLEFIELD EARTH
Prihod v kinematografe: 12. maj 2000
Ocenjeni stroški: 75 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 21 milijonov dolarjev
Kariera Johna Travolte je ravno zacvetela po Šundu, nato pa se je zapletel v ta projekt strasti, ki temelji na znanstvenofantastičnem romanu L. Rona Hubbarda, guruja scientologije, katere privrženec je tudi Travolta. Obljubljal je, da bo film "nekaj podobnega Vojni zvezd, samo boljši". Studii niso bili zainteresirani, a Travolto so nato le financirali pri Franchisu. Travolta je najprej upal, da bo upodobil mladega junaka, ki vodi upor proti vesoljcem, ki zasužnjijo Zemljo, a na koncu si je nadel lasuljo z 'dreadi' in čevlje z debelim podplatom in igral negativca. Drugega dela, v katerem naj bi se nadaljevala zgodba iz drugega dela romana, niso nikoli posneli. "Nekateri filmi iztirijo. Ta pa je podoben želeniški nesreči iz Begunca," je ugotovil kritik Roger Ebert.
1. PLUTO NASH
Prihod v kinematografe: 6. avgust 2002
Ocenjeni stroški: 100 milijonov dolarjev
Domači prihodki: 4,4 milijona dolarjev
Eddie Murphy je pravi čudež. Njegovih zadnjih pet filmov je imelo več kot 250-milijonsko izgubo, a mu še vedno ponujajo vloge in vedno ugodijo njegovim zahtevam po plači. A na lestvici polomij kraljuje eden izmed njegovih filmov, ki je daleč nad ostalimi polomijami. Da, to je Pluto Nash, ki je v kinematografe prišel s 14-mesečno zamudo. Kako bi bila lahko znanstvenofantastična gangsterska komedija z robotom, ki se odvija na Luni, sploh uspešna? "Kdo hudiča je mislil, da je to dobra zamisel?"