Prvi izbranci so si Jackie že lahko ogledali v začetku septembra v Benetkah. Foto: EPA
Prvi izbranci so si Jackie že lahko ogledali v začetku septembra v Benetkah. Foto: EPA
Rodbina Kennedy je bila za Američane nekakšen nadomestek za kraljevo družino, Jackie pa je bila njihova princesa. Foto: AP

Zgodba o nekdanji prvi dami ZDA se osredotoča na obdobje po atentatu na njenega moža Johna F. Kennedyja novembra 1963, ko je morala pod žarometi medijev ohraniti pokončno držo in ko se je trudila svoja otroka zavarovati pred "prekletstvom" klana, katerega potomca sta bila.

Jackie je prvi film, ki ga je čilenski režiser Pablo Larrain posnel v angleškem jeziku, premiero pa je doživel pred tedni na filmskem festivalu v Benetkah. Prvi odzivi so bili dobri, kritiki opevajo predvsem Portmanovo, ki menda blesti v vlogi užaloščene vdove.

Vrnitev Portmanove
Gre za nekakšen vrnitev dobitnice oskarja za najboljšo glavno vlogo v Črnem labodu (2010), ki v zadnjih letih ni in ni našla prave vloge zase, med drugim je posnela tudi režijski prvenec A Tale of Love and Darkness, ki ni naletel na najboljše ocene.

V kratkem bomo 35-letno igralko na platnih videli še v zf-trilerju Alexa Garlanda Annihilation in drami Xavierja Dolana The Death and Life of John F. Donovan, v zasebnem življenju pa se kmalu odpravlja na drugi porodniški dopust. Prvega sina Alepha je igralka, ki je poročena s francoskim baletnim plesalcem, zdaj direktorjem Pariškega baleta Benjaminom Millepiedom (spoznala ga je na snemanju Črnega laboda), rodila ravno nekaj mesecev po prevzemu prvega oskarja.

Film Jackie ima precej dolgo zgodovino, saj se je produkcija začela že leta 2010: takrat naj bi glavno vlogo prevzela Rachel Weisz, režijsko taktirko pa Darren Aronofsky. A ko se je omenjeni dvojec razšel zasebno, je v vodo padel tudi ta projekt. Pri Foxu so septembra leta 2012 začeli za naslovno vlogo snubiti Portmanovo, ki naj bi se o sodelovanju odločila glede na režiserja, ki bi film prevzel. Maja lani so potrdili, da je vlogo sprejela, snemati pa so začeli decembra.

V vlogi Johnovega brata Roberta Kennedyja, ki je Jackie po moževi smrti predstavljal oporo, njenima otrokoma pa je bil kot nekakšen nadomestni oče, se predstavlja Peter Sarsgaard. Jackie je leta 1968 izgubila še Roberta, saj so tudi njega ubili. Še istega leta se je poročila z grškim ladijskim mogotcem Aristotelom Onassisom.

Jackie v kinematografe prihaja decembra.